Gătește Clătite brașovene cu carne și ciuperci
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru aluat de clătite:
- 4-5 ouă
- 300 ml lapte
- 500 ml apă minerală
- 300-350 gr făină
- 1 lingură de sos pesto
- sare și piper
- Pentru umplutura de carne și ciuperci:
- 500 gr carne tocată
- 250 gr ciuperci champignon
- 1 ceapă
- sare și piper
- 1 linguriță pastă de ardei iute
- boia iute
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură de ulei
- Pentru sos de roșii:
- 800 gr pastă de roșii
- 1 ceașcă de apă, sau supă
- sare și piper
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriță de zahăr
- Pentru servit:
- brânză telemea
- pătrunjel verde
- smântână
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pentru clătite.
Într-un bol, amestecăm ouăle cu un praf de sare, apoi cu sosul pesto și laptele rece. În loc de sos pesto, dacă nu avem, putem pune verdeață tocată: pătrunjel, busuioc, mărar, etc. Omogenizăm amestecul și încorporăm făina. La final, potrivim consistența aluatului cu apă minerală.
Aluatul de clătite se lasă la odihnit 10-15 minute. Apoi, se coc clătitele într-o tigaie cu diametrul mai mare, unsă cu puțin ulei.
În timp ce aluatul de clătite se odihnește, preparăm umplutură de carne cu ciuperci.
Mai întâi călim o ceapă tocată mărunt în puțin ulei încins. Adăugăm ciupercile tocate și peste un timp, carnea tocată. Le amestecăm bine și le lăsăm la preparat până când se evaporă lichidul lăsat de ciuperci, iar carnea este bine pătrunsă. Presărăm sare, piper și boia de ardei iute. Adăugăm și o foaie de dafin, dar și puțină pastă de ardei iute. La final, adăugăm pătrunjel verde, tocat.
Tot în același timp, preparăm și sosul de roșii.
Trecem pasta de roșii prin sită, apoi o punem la fiert cu puțin ulei de măsline. Adăugăm și o ceașcă de apă și fierbem sosul până scade consistent. Îl condimentăm cu sare, piper, o foaie de dafin. Adăugăm și puțin zahăr, pentru a regla aciditatea roșiilor.
Clătitele se umplu cu câte două linguri din amestecul de carne tocată și ciuperci, se împăturesc ca sarmalele și se scufundă în sosul de roșii delicios.
Se servesc cu smântână, puțină brânză răzuită deasupra și decorate cu pătrunjel verde tocat.
Sunt delicioase și se cer repetate.
COMENTARII