Dulciuri

Clătite cu flori de salcâm în aluat

Nu putem rata sezonul florilor de salcâm fără să pregătim unul dintre deserturile copilăriei: clătite cu flori de salcâm în aluat.

Bunicile ne răsfățau în acest sezon cu clătite sau cu gogoși cu flori de salcâm. Ambele variante erau extrem de delicioase și aromate, nu ne lăsam până nu le mâncam pe toate.

Pe lângă aceste deserturi delicioase, mai pregătim în această perioadă și sirop concentrat din flori de salcâm. Este ideal de consumat vara cu apă minerală și 2-3 cuburi de gheață. Este bun și de îndulcit ceaiurile dimineața.

Florile de salcâm sunt recomandate pentru numeroasele proprietăți terapeutice pe care le au. Se spune că parfumul lor are un puternic efect antidepresiv. Iar consumul de sirop sau ceai are efect antitusiv, combate constipația și reduce arsurile gastrice.

Infuzia sau decoctul din flori de salcâm se folosește pentru a combate colicile abdominale și refluxul esofagian.

Ceaiul de salcâm se recomandă și sub formă de cataplasme în arsuri, plăgi sau ulcerații cutanate.

Rețetă de clătite cu flori de salcâm în aluat

Despre rețeta de clătite nu sunt prea multe de spus. Aluatul se pregătește în modul clasic, doar se adaugă în el flori de salcâm bine spălate. Se pot prepara sub formă de clătite întinse, în care se adaugă doar florile albe, separate. Dar se pot prepara și sub formă de mini clătite, în care se folosește floarea cu codiță.

Clătitele sunt gustoase și se simte din plin aroma florilor de salcâm. Cine nu le-a testat să nu mai stea pe gânduri, că tare bune sunt!

Vă mai recomand de pe blog și rețeta de clătite tiramisu, dar și rețeta Kaiserschmarrn sau clătite austriece pufoase.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Mai jos aveți lista completă de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clătite cu flori de salcâm în aluat.

Mini clătite cu flori de salcâm

Gătește Clătite cu flori de salcâm în aluat

Timp de preparare

60 min

Porții

30

Clătite cu flori de salcâm și dispozitiv de miere

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 750 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 350 gr făină
  • 350 gr flori de salcâm
  • 1 praf de sare
  • 50 gr zahăr
  • puțin ulei pentru uns tigaia

Mod de preparare

Ne ocupăm mai întâi de florile de salcâm pe care le spălăm bine în apă rece. Le spălăm mai întâi cu codița, pentru a le putea scutura, așa încât să îndepărtăm toate impuritățile. Apoi desfacem floricelele  de pe codiță și le punem într-o sită, la scurs, până pregătim aluatul.

Pentru aluatul de clătite, amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până devin spumoase și își sporesc volumul. Adăugăm laptele, omogenizăm compoziția, apoi făina și din nou omogenizăm. Diluăm aluatul de clătite cu apa minerală, care are rolul de a le face mai pufoase. La final, încorporăm floricelele de salcâm.

Ungem ușor tigaia cu puțin ulei și coacem clătitele exact ca pe cele clasice.

Pentru mini clătite în care folosim întreaga floare de salcâm cu codiță, trecem floarea prin aluat simplu și o așezăm în tigaia încinsă. O rumenim pe ambele părți.

Oricare din variante ați alege, clătitele ies tare gustoase și aspectuoase.

Spor și poftă bună!