Dulciuri

Cobbler cu afine, un desert simplu și delicios

Pentru atunci când ai chef de ceva dulce, rapid și ușor de preparat, rețeta de cobbler cu fructe este mai mult decât ideală. De data aceasta ne-am oprit la rețeta de cobbler cu afine, pentru că este sezonul lor.

Nu avem de realizat decât doi pași pentru prepararea unui astfel de desert rapid și delicios. Pregătim un aluat simplu din făină cu lapte și un sos din fructe. Le așezăm într-o formă de copt și le dăm la cuptor până când aluatul se rumenește la suprafață.

Rețeta de Cobbler este specifică bucătăriilor englezești și americane. Este ușor asemănătoare cu rețeta pentru crumble cu fructe. Diferența constă între texturile aluaturilor.

Vedeți aici și o rețetă de crumble cu prune și nuci. Este tot un desert delicios de sezon cu care îi putem răsfăța pe cei dragi, fără prea mult efort și într-un timp scurt.

Și tot din categoria rețetelor cu aluat crumble, dar mai complexă, vă recomand de pe blog o rețetă de tartă cu aluat împletit, gem și crumble. Combinația de aluaturi cu texturi diferite și gemul de căpșuni este chiar interesantă, mai ales ca aspect.

Cum preparăm rețeta de cobbler cu afine

Comparativ cu aluatul pentru crumble, care este un aluat fraged și sfărâmicios, aluatul pentru cobbler este ușor cursiv. Se prepară în mod asemănător cu aluatul pentru clătite. Diferența dintre acestea este că aluatul pentru cobbler este mai consistent.

Fructele pot fi adăugate și proaspete, însă le preferăm transformate într-un delicios sos.

Desertul poate fi savurat simplu, ușor cald sau rece. Dar este foarte delicios și servit cu o cupă de înghețată de vanilie, sau altă înghețată preferată.

Găsiți pe blog și o colecție de rețete de înghețată, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cobbler cu afine.

Desert cu afine în vas alb

Gătește Cobbler cu afine, un desert simplu și delicios

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

6

Cobbler cu afine în vas alb, oval, cu lingură

Ingrediente

 • Pentru aluat:
 • 100 gr unt cu peste 80% coeficient de grăsime
 • 200 ml lapte proaspăt cu  3,2% grăsime
 • 100 gr zahăr
 • 250 gr făină de grâu
 • 5 gr praf de copt
 • 1 praf de sare
 • miezul de la o păstaie de vanilie.
 • Pentru stratul de fructe:    
 • 500 gr de afine
 • sucul și coaja de la o lămâie
 • zahăr granulat și frunze de mentă, pentru decor.

Mod de preparare

Se începe cu prepararea sosului de fructe. Acesta necesită un timp de fierbere și un alt timp de răcire, înainte de a monta desertul în forma de copt.

Clătim bine afinele după ce îndepărtăm eventualele impurități. Le scurgem și le adăugăm într-o crăticioară cu pereții dubli și le amestecăm cu zahărul. Cantitatea de zahăr se adaugă în funcție de cât de dulce preferă fiecare desertul.

Pentru un gust dulce-acrișor, la o cantitate de 500 gr de fructe, este suficientă o cantitate de 100 gr de zahăr.

Așezăm cratița cu afine și zahăr la foc de intensitate minimă pentru 10-12 minute, sau până când zahărul se topește și se formează un sirop consistent.

Stoarcem și sucul de la o lămâie și adăugăm coaja răzuită fin. Apoi lăsăm sosul de fructe deoparte și pregătim aluatul.

Cum preparăm aluatul pentru cobbler cu afine

Mai întâi pregătim un vas termorezistent și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Topim untul pe baie de aburi, sau în cuptorul cu microunde și îl turnăm în interiorul tăvii de copt. Îl întindem pe toată suprafața acesteia.

Într-un bol, amestecăm laptele cu făina, zahărul, praful de copt, miezul de la păstaia de vanilie și un praf de sare. Vom obține un aluat mai consistent decât cel pentru clătite, dar ușor cursiv. Întindem aluatul peste untul topit din tavă.

Peste aluat, adăugăm sosul de afine, răcit. Nu amestecăm cele două compoziții. Lăsăm fructele să coboare ușor la baza tăvii.

Apoi punem tava în cuptor și coacem deliciosul cobbler cu afine pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când aluatul este bine rumenit la suprafață.

După coacere, lăsăm desertul să se tempereze ușor, apoi îl putem savura cu poftă, alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!