Tarte / Cheesecake

Tartă cu aluat împletit, gem și crumble

Dacă ați preparat gemul de căpșuni sau oricare alt gem, testați-i gustul preparând o rețetă de tartă cu aluat împletit, gem și crumble. Este gustoasă, se prepară destul de simplu și arată tare frumos.

Combinația de aluaturi cu texturi diferite și gemul de căpșuni este chiar interesantă, mai ales ca aspect.

O tartă asemănătoare puteți descoperi pe blog la rețeta de tartă cu fructe de pădure și crumble. Aluatul se prepară în același mod, dar se montează în mod clasic.

Tartele sunt cele mai potrivite deserturi pe care să le combinăm cu fructe. Aluaturile se pot prepara în mai multe feluri. Cel mai des se prepară aluatul fraged, dar putem apela și la aluatul foietaj sau la un aluat dospit.

Vedeți aici cum se prepară și aluatul clasic pentru tarte. Este prezentat în trei moduri, simplu, cu ouă în compoziție și îndulcit. Toate cele trei tipuri de aluat se prepară într-un timp extrem de simplu.

Ce conține rețeta de tartă cu aluat împletit, gem și crumble

Aluatul pentru această tartă este din cel dospit. Dar timpul de dospire este mai scurt decât la rețeta de pâine sau cea de cozonac. Umplutura este din gem de căpșuni cu aromă de mentă. Ne place acest gem pentru că este aromat și merge de minune folosit în rețetele de deserturi.

Aluatul de crumble de deasupra se prepară din unt cu făină și zahăr pudră. Îl presărăm deasupra gemului de căpșuni înainte de a coace tarta.

Aluaturile de crumble sunt de mare efect presărate deasupra deserturilor. Sunt nisipoase, dar și crocante.

Găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi în care folosim aluaturile de crumble.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu aluat împletit, gem și crumble.

Tartă cu aluat împletit, gem și crumble porționată pe un platou și pe o farfurie

Gătește Tartă cu aluat împletit, gem și crumble

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă cu aluat împletit, gem și crumble porționată pe un platou și pe o farfurie

Ingrediente

 • Pentru aluat dospit:
 • 125 gr unt cu 82% grăsime
 • 25 ml lapte
 • 350 gr făină
 • 1 ou
 • 25-30 gr zahăr
 • 1 linguriță de sare
 • 1/2 linguriță de drojdie uscată
 • 1 ou pentru uns aluatul
 • Pentru umplutură:
 • 275 gr gem de căpșuni cu mentă
 • Pentru crumble:
 • 50 gr unt
 • 80 gr făină
 • 50 gr zahăr pudră
 • 1 praf de sare

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului dospit. Acesta va avea nevoie de maxim 30 de minute de odihnă.

Punem untul la topit în laptele fierbinte. Într-un bol amestecăm făina cu zahărul și drojdia uscată. Adăugăm oul și sarea, apoi începem să picurăm amestecul de lapte cu unt topit și amestecăm intens până când se omogenizează aluatul.  Frământăm puțin aluatul, pe masa presărată cu făină, îl punem în bol, îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.

Apoi împărțim aluatul dospit în două părți aproximativ egale. O parte o întindem pe hârtie de copt într-o foaie circulară cu diametrul de 26-28 cm. A doua parte de aluat o mai împărțim odată în două părți pe care le modelăm în două șnururi și le împletim. Formăm un cerc din împletituri și îl așezăm pe marginile foii de aluat. Transferăm hârtia de copt cu aluatul de tară într-o tavă de cuptor. Ungem aluatul împletit cu ou amestecat, iar în interior adăugăm gemul de căpșuni cu mentă.

Pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim aluatul de crumble.

Punem într-un bol făina trecută prin sită și o amestecăm cu zahărul pudră și un praf de sare. Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi și frământăm rapid ingredientele pentru a nu da timp untului să se topească. Vom obține un aluat nisipos pe care îl presărăm deasupra gemului de căpșuni cu mentă.

Punem tava în cuptor și coacem delicioasa  tartă cu aluat împletit, gem și crumble pentru 20-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze bine, presărăm zahăr pudră peste ea și o putem porționa.

Spor și poftă bună!