Conserve

Compot de caise pentru iarnă

Dacă tot s-au copt caisele de grădină, aromate și frumos colorate a sosit timpul să preparăm și rețeta de compot de caise pentru iarnă.

Compotul de caise se prepară simplu și destul de rapid. Mai mult ne ia pregătirea caiselor, mai ales dacă optăm să le punem jumătăți și nu întregi.

Se prepară în același mod cu alte rețete de compot de fructe. Nu este o rețetă complexă, poate nici nu merita încărcată pe blog, dar mai sunt și persoane începătoare în ale bucătăriei și le poate fi de folos.

Nu avem foarte multe rețete de compot pe blog. Însă rafturile din cămară sunt pline cu borcane de compot. Preparăm compot de prune, de cireșe, de piersici, gutui, pere și multe altele.

De exemplu, rețeta de compot de struguri este una dintre rețetele preferate de compot. Ne plac mult strugurii și nu ezităm să-i conservăm. Preparăm chiar și dulceață de struguri și tare bună este iarna, la mic dejun.

Cum se prepară rețeta de compot de caise pentru iarnă

Compotul de caise ne place și ca gust, dar mai ales pentru prăjituri și torturi. Alegem caisele cele mai ferme, dar și ușor coapte, pentru a rezista în timp. Le desfacem în jumătăți pentru a intra multe în borcan. Dacă punem caise întregi din 5-6 caise umplem borcanul. Punem zahăr după gust. Opțional, putem adăuga și ceva arome, scorțișoară sau vanilie, dar iese delicios și simplu.

Dacă și voi adorați deserturile cu caise, găsiți pe blog o colecție de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de compot de caise pentru iarnă.

Compot de caise jumătăți în borcan acoperit cu pânză de sac

Gătește Compot de caise pentru iarnă

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

8

Borcan cu compot de caise pentru iarnă

Ingrediente

  • 2 kg caise
  • 2 linguri cu vârf de zahăr/ borcan
  • apă

Mod de preparare

Începem prin a spăla bine borcanele și capacele și a le steriliza. Noi folosim borcane de 720 ml.

Apoi, spălăm bine caisele și le lăsăm la scurs. După scurgere, le spargem în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Îndesăm în borcane jumătăți de caise apoi punem în fiecare borcan câte 2 linguri cu vârf de zahăr. Dacă preferați compotul mai dulce puteți pune 3 linguri de zahăr. Sau puteți pune 2 linguri de zahăr plus 2 plicuri de zahăr vanilinat.

După ce am pus și zahărul adăugăm apă până la filetul borcanului. Închidem ermetic borcanele cu capacele din dotare.

Într-o cratiță mai largă și cu pereții mai înalți decât borcanele așezăm un ștergar la bază. Punem cratița pe ochiul aragazului. Peste ștergar așezăm borcanele apoi turnăm apă până aproape de filetul borcanelor. Aprindem aragazul și fierbem compotul de caise pentru 15-20 de minute de când începe apa din cratiță să fiarbă. Apoi stingem focul și acoperim borcanele din cratiță cu o pătură. Nu le scoatem din apă decât după răcirea completă.

Le etichetăm cu data preparării și le transferăm în cămară.