Conserve

Dulceață de struguri fără sâmburi

Pentru că este perioada lor, a strugurilor de masă, parfumați și foarte dulci, este ideal a prepara din ei această rețetă de dulceață de struguri fără sâmburi. Sunt mai multe soiuri de struguri albi, cu sau fără sâmburi, perfecți pentru a face din ei dulceață. Sâmburii strugurilor nu se îndepărtează greu, însă este necesară puțină răbdare și puțin timp în plus. Se scot cu ajutorul unei agrafe. Nu este necesar a curăța coaja strugurilor decât dacă dorim să preparăm un gem fin, sau o peltea de struguri.

Noi avem struguri albi cu bob mic, rotund și cu puțini sâmburi în ei, extrem de mici, care nu deranjează. Din aceștia preparăm dulceață. Din strugurii negri preparăm gem sau peltea.

Nu ezităm să preparăm nici compot de struguri, mult îndrăgit de întreaga familie. Dar, din struguri mai pregătim din când în când și câte o prăjitură. Avem și pe blog o rețetă de prăjitură cu struguri și ciocolată albă. Tare bine s-au combinat strugurii și ciocolata, dar și cu blatul frumos colorat!

Rețetă de dulceață de struguri fără sâmburi

Pentru rețeta de față nu este neapărat necesară prepararea siropului înainte. Se amestecă boabele de struguri cu zahărul și se lasă la rece peste noapte. Astfel vor avea timp să lase în vas din siropul lor. 1-2 batoane de scorțișoară sau de vanilie adăugate în timpul fierberii vor da un plus de aromă dulceții.

Mai multe rețete de dulceață și gem găsiți pe blog în secțiunea ”Conserve”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de struguri fără sâmburi.

Bol cu linguriță și borcan cu dulceață de struguri albi fără sâmburi

Gătește Dulceață de struguri fără sâmburi

Timp de preparare

60 min

Porții

6

Bol cu linguriță și borcan cu dulceață de struguri albi fără sâmburi

Ingrediente

  • 2 kg boabe de struguri albi, fără semințe
  • 1 kg de zahăr
  • 2 batoane de scorțișoară sau vanilie
  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare

Spălăm bine boabele de struguri și le lăsăm la scurs, apoi le punem în cratiță împreună cu zahărul. Le amestecăm bine și lăsăm cratița la rece de seara până dimineața, timp în care se va forma sirop.

A doua zi, punem cratița la foc mediu și lăsăm dulceața de struguri să fiarbă până când se formează spumă. Înlăturăm spuma, reducem intensitatea focului și fierbem dulceața până când strugurii încep să se stafidească. Dacă siropul este prea fluid, scurgem boabele de struguri și mai fierbem siropul separat, până când trece testul picăturii. Adăugăm în el și batoanele de scorțișoară. Când siropul devine consistent, adăugăm boabele de struguri și sucul de lămâie și mai fierbem dulceața pentru câteva minute.

Sterilizăm borcanele la cuptor și punem dulceața fierbinte în borcanele fierbinți. Închidem bine capacele și lăsăm borcanele cu dulceață de struguri albi fără sâmburi în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Este minunată, chiar merită preparată rețeta de dulceață de struguri albi fără sâmburi!