Biscuiți / Fursecuri

Cornulețe umplute cu prune uscate

Cornulețele sunt cele mai apreciate fursecuri în bucătăria românească și se pot prepara în mai multe moduri. Un exemplu vi-l prezentăm mai jos, în rețeta de cornulețe umplute cu prune uscate.

Prunele uscate le fac mai speciale, pentru că sunt gustoase, sunt aromate și arată spectaculos. Putem folosi prune întregi, dar fără sâmburi, dacă nu sunt foarte mari.

Ne plac prunele uscate pentru că sunt gustoase, mai dulci chiar decât prunele proaspete. Le putem folosi în diferite preparate, atât dulci, cât și sărate. Chiar și sarmalele se pot prepara cu orez și prune uscate, în varianta de post.

Găsiți pe blog și o rețetă de budincă de orez cu prune uscate și bezea, foarte gustoasă și ușor de preparat. Este varianta îmbunătățită a orezului cu lapte din copilărie. Combinația dintre orezul cu lapte, prunele deshidratate și bezeaua este absolut delicioasă.

Cum preparăm rețeta de cornulețe umplute cu prune uscate

Pentru cornulețele din rețeta de azi avem de preparat un aluat fraged, clasic, cu unt. Putem să-l preparăm și de post, dacă dorim cornulețele în această variantă.  Prunele uscate doar le vom clăti ușor cu apă caldă. Dacă nu sunt foarte cărnoase și sunt stafidite, le putem hidrata pentru 10-15 minute în apă caldă.

Iar pentru un aspect mai interesant, nu mai trecem cornulețele prin zahăr pudră ca în rețetele clasice. Le vom glazura cu zahăr cu granulația mai mare.

Tot din categoria cornulețelor cu fructe uscate vă mai recomandăm de pe blog și rețeta de cornulețe cu brânză și caise deshidratate.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de cornulețe de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cornulețe umplute cu prune uscate.

Cornulețe umplute cu prune uscate într-o farfurie și într-un coș împletit

Gătește Cornulețe umplute cu prune uscate

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

60

Cornulețe umplute cu prune uscate într-o farfurie

Ingrediente

  • 200 gr de unt cu 82% grăsime
  • 1 ou
  • 150 gr de smântână acră cu 24% grăsime
  • 500 gr de făină
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 100 gr zahăr cu granulație mai mare
  • 1 kg prune uscate fără sâmburi.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului fraged pentru cornulețe.

Trecem făina prin sită într-un bol și adăugăm peste ea sarea și untul rece. Frământăm cu vârful degetelor până când obținem o compoziție nisipoasă. Adăugăm oul și smântâna și frământăm în continuare aluatul până când devine compact. Acoperim aluatul cu un bol de sticlă și îl lăsăm la odihnit 15 minute. În acest interval de timp pregătim prunele, pe care le clătim cu apă caldă și le lăsăm la scurs. Dacă sunt de dimensiuni mai mari, le tăiem cu un cuțit în bucăți mai mici.

După ce aluatul s-a odihnit, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.  Împărțim aluatul în 4 bucăți pe care le modelăm sub formă de biluțe. Întindem fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină în câte o foaie circulară. Decupăm fiecare foaie de aluat în 8 triunghiuri. La baza triunghiurilor punem câte o prună deshidratată sau o jumătate de prună și le rulăm de la baza cu prună către vârf.

Așezăm cornulețele în tava acoperită cu hârtie de copt. Cu o pensulă le ungem cu puțină apă și presărăm zahăr cu granulație mai mare peste ele. Punem tava în cuptor și coacem delicioasele cornulețe umplute cu prune uscate pentru 15 minute,  la 180 de grade Celsius.

După coacere, le transferăm pe platouri de servire sau le depozităm în cutii cu capace.Le putem păstra la loc răcoros până la 2 săptămâni.

Sunt absolut delicioase