Gătește Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin
Timp de preparare
120 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat de pâine:
- 500 gr faină albă, tip 650
- 250 ml apă caldă
- 3,5 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- Pentru uns:
- 2 căței de usturoi
- 30 ml ulei de măsline
- 1 crenguță de rozmarin
- 150 gr parmezan răzuit
Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de pâine, cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia și zahărul. Le amestecăm cu o spatulă în timp ce picurăm treptat puțină apă caldă.
Când zahărul și drojdia se lichefiază și se formează maiaua, acoperim vasul și lăsăm maiaua să se dezvolte 8-10 minute.
Apoi, adăugăm restul de apă caldă în care dizolvăm sarea și începem să frământăm aluatul.
Vom obține un aluat nelipicios, ușor ferm. Îl acoperim cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit 50-60 de minute, la loc cald.
Între timp, pregătim un sos din usturoi pisat cu puțină sare și rozmarin, apoi amestecat cu ulei. Răzuim și parmezanul pe răzătoarea mică.
Când aluatul s-a dospit, îl modelăm sub forme sferice.
Ungem o formă de guguluf cu puțin ulei.
Trecem sferele de aluat prin sosul de usturoi cu rozmarin, apoi prin parmezanul răzuit.
Le așezăm în forma de copt, una lângă alta.
Acoperim forma cu un ștergar și lăsăm aluatul să se mai dezvolte 30 de minute.
Apoi, încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Coacem minunata coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin pentru 40-50 de minute, la 175 de grade, sau până este bune rumenită la exterior.
O lăsăm să se tempereze în formă 10-15 minute, apoi o transferăm pe un platou și o lăsăm să se răcească. Este delicioasă ruptă, ușor călduță.
Spor și poftă bună!
COMENTARII