Pâine / Pizza

Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin

Deseori ni se face poftă de pâine făcută în casă, pufoasă și gustoasă și ne-am gândit la rețeta Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin. De mult nu ne-am mai jucat cu aluaturile de pâine așa că a sosit timpul să dăm curs provocării.

Mirosul aluatului de pâine, copt ne ispitește tare mult atunci când preparăm pâine de casă. Însă dacă mai adăugăm și alte arome, precum rozmarinul, usturoiul, pofta devine și mai mare.

Din aceeași categorie de rețete de pâine, aspectuoase și savuroase vă recomandăm rețeta de pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella. Este o pâine care poate fi servită ca atare, în loc de sandvișuri, dar și alături de alte preparate.

Tot în aceeași categorie mai găsiți pe blog și o rețetă de pâine cu ulei de măsline. Este mai simplă, dar modelată într-o formă deosebită și presărată cu semințe.

Citește și: Pâine de casă fără frământare

Rețeta Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin

 

Pâinea din rețeta de față este aromatizată cu rozmarin, dar și puțin usturoi. Rozmarinul și usturoiul fac o combinație bună în preparate. Iar parmezanul adăugat le înnobilează gustul pe deplin.

Se prepară un sos din usturoi cu ulei și rozmarin, iar aluatul, modelat în forme sferice se unge cu acest sos. Apoi se trece prin parmezan răzuit și se asamblează în formă de coroniță. Este delicioasă, mai ales servită cu legume proaspete, sau diverse mâncăruri cu sosuri.

Găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete de pâine, la secțiunea Pâine / Pizza.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”

Foto credit

Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin, alături de o bucată de parmezan și răzătoare

Gătește Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin

Timp de preparare

120 min

Nivel

mediu

Porții

16

Coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin, alături de o bucată de parmezan și răzătoare

Ingrediente

 • Pentru aluat de pâine:
 • 500 gr faină albă, tip 650
 • 250 ml apă caldă
 • 3,5 gr drojdie uscată
 • 1 linguriță de zahăr
 • 1/2 linguriță de sare
 • Pentru uns:
 • 2 căței de usturoi
 • 30 ml ulei de măsline
 • 1 crenguță de rozmarin
 • 150 gr parmezan răzuit

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de pâine, cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia și zahărul. Le amestecăm cu o spatulă în timp ce picurăm treptat puțină apă caldă.

Când zahărul și drojdia se lichefiază și se formează maiaua, acoperim vasul și lăsăm maiaua să se dezvolte 8-10 minute.

Apoi, adăugăm restul de apă caldă în care dizolvăm sarea și începem să frământăm aluatul.

Vom obține un aluat nelipicios, ușor ferm. Îl acoperim cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit 50-60 de minute, la loc cald.

Între timp, pregătim un sos din usturoi pisat cu puțină sare și rozmarin, apoi amestecat cu ulei. Răzuim și parmezanul pe răzătoarea mică.

Când aluatul s-a dospit, îl modelăm sub forme sferice.

Ungem o formă de guguluf cu puțin ulei.

Trecem sferele de aluat prin sosul de usturoi cu rozmarin, apoi prin parmezanul răzuit.

Le așezăm în forma de copt, una lângă alta.

Acoperim forma cu un ștergar și lăsăm aluatul să se mai dezvolte 30 de minute.

Apoi, încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius.  Coacem minunata coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin pentru 40-50 de minute, la 175 de grade, sau până este bune rumenită la exterior.

O lăsăm să se tempereze în formă 10-15 minute, apoi o transferăm pe un platou și o lăsăm să se răcească. Este delicioasă ruptă, ușor călduță.

Spor și poftă bună!