Trucuri și sfaturi culinare

Cremă de gălbenele preparată acasă

Chiar dacă nu este rețetă culinară această rețetă de cremă de gălbenele preparată acasă vă poate fi de folos, pentru că are multe utilizări cosmetice și dermatologice.

Este perioada când înfloresc gălbenelele și poate dețineți în grădini aceste flori. Iar dacă nu, le găsiți din abundență pe tarabele din piață.

Se știe, deja, că gălbenelele(Calendula officinalis), sunt incluse în categoria  plantelor medicinale, deosebit de apreciate pentru calitățile lor terapeutice.

Florile de gălbenele au un conținut bogat de substanțe active, foarte benefice sănătății organismului: flavonoide, carotenoizi, uleiuri esențiale, acid salicilic, taninuri etc.

Pentru a beneficia de toate aceste substanțe, florile gălbenelelor se recoltează când este soare afară. Atunci sunt perfect deschise şi emană uleiuri volatile.

Din acestea se pot prepara: ceaiuri, tincturi, diverse creme și unguente, dar și uleiuri medicinale.

Rețetă de cremă de gălbenele preparată acasă

O rețetă simplă pe care o putem prepara acasă este rețeta cremei de gălbenele. Aceasta necesită doar 2-3 ingrediente și este foarte des preparată în mediul rural.

Crema de gălbenele este utilizată pentru tratamentul unor iritaţii ale pielii, pentru contuzii, arsuri și răni deschise. Substanțele din componența gălbenelelor au rol de a stimula circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor. Dar favorizează și creşterea de noi capilare, mărind astfel viteza de reparare a ţesuturilor afectate de rănile deschise, precum și de leziunile ţesuturilor, de tipul arsurilor solare.

După folosirea cremei de gălbenele, se simte un efect calmant asupra pielii. De asemeni, se reduce semnificativ senzația de mâncărime, de usturime sau durere.

Această cremă de gălbenele preparată acasă este utilizată chiar și pentru tratarea hemoroizilor.

Este recomandată și pentru tratarea degerăturilor minore, pentru tratarea dermatitelor cauzate de radiațiile tratamentelor pentru cancer, etc.

Însă, înainte de utilizare, este necesar un test simplu, care constă în aplicarea cremei într-un punct mic al pielii de pe mână. După 8 ore se va observa dacă apar reacții adverse. Reacțiile alergice la crema de gălbenele apar de obicei la persoanele alergice la plantele din familia margaretelor, cum este floarea-soarelui.

Găsiți pe blog mai multe trucuri și sfaturi în bucătărie, care vă pot fi de folos.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Borcan cu cremă de gălbenele

Gătește Cremă de gălbenele preparată acasă

Borcan cu cremă de gălbenele

Ingrediente

  • 30 de flori de gălbenele
  • 125 gr untură nesărată

Mod de preparare

Florile de gălbenele se culeg când este soare puternic afară și sunt maxim deschise. Se scufundă în apă rece pentru a le îndepărta impuritățile. Apoi se întind pe hârtii albe, la soare pentru a se evapora apa din ele.

Se topește untura într-un vas de inox. Când devine lichidă se scufundă în ea florile proaspete, desfăcând petalele acestora, pentru un efect scontat.

Se lasă la foc încet timp de 10 minute. Se stinge focul și se pune vasul într-un loc răcoros de pe o zi pe alta.

A doua zi, se pune vasul cu untură și flori de gălbenele pe foc și se lasă până se topește untura. Apoi se strecoară printr-un tifon curat.

Crema de gălbenele obținută se pune fierbinte în borcane mici, de sticlă, sau în cutii speciale pentru creme.

 

Se închid ermetic și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă să se răcească și se pun la păstrat într-un loc răcoros și ferit de lumină.  Se poate păstra până la 1-2 ani.

Alte rețete de cremă de gălbenele includ și puțină ceară de albine, sau chiar miere de albine.

Pentru efecte mai puternice, se poate strecura în fiecare borcan cu cremă de gălbenele, cât este lichidă, câte o capsulă de vitamina E.

Foto