Trucuri și sfaturi culinare
(P) Ce trebuie să știi despre construirea unui solar
Ai decis să renunți la bloc și să te muți la curte, în special pentru că îți dorești să ai propria ta grădină de legume unde să cultivi tot ce ai nevoie pentru a le oferi celor dragi cele mai bune, proaspete și sănătoase produse. Perfect! Află de aici tot ce trebuie să știi despre construirea unui solar.
Ce trebuie să știi despre construirea unui solar
Așa că acum ești în căutarea a cât mai multe informații care să te ajute să înțelegi cum stă treaba cu solarul. Toată lumea ți-a spus că este cea mai bună soluție pentru tine. Am încercat și noi să îți oferim, în rândurile de mai jos, câteva informații esențiale. Ți-ar putea fi de folos.
Găsește cel mai bun loc pentru amplasarea lui
După cum probabil știi prea bine, rolul solarului este să creeze acel mediu optim pentru cultivarea mai timpurie a legumelor. Așa poți obține recolte ceva mai repede, și chiar mai bogate. De aceea, este foarte important să găsești în curtea ta cel mai bun loc unde acesta poate fi amplasat. Astfel, trebuie să fie unul însorit, și prin jur ar fi bine să nu existe prea mulți copaci, deoarece umbra acestora ar putea afecta dezvoltarea plantelor. Citește și cum poți păstra legumele mai mult timp după recoltare.
Solul solarului trebuie să fie unul feril, cu o centrație mică de sare și nisipos. Nu este greșit ca înainte de a-ți construi propriu-zis solarul să îi oferi solului tot ceea ce are nevoie pentru a-i crește fertilitatea. Totodată, terenul pe care urmează să fie ridicat solarul tău trebuie să fie unul cu o umiditate scăzută pe perioada sezonului rece. Pe cât posibil, e important să fie cât mai ferit de rafalele puternice ale vântului. Există și unele metode prin care crești nivelul de protecție al solarului în fața intemperiilor naturii. Ar fi bine să le cunoști înainte de a porni pe acest drum.
Irigarea solului
Pentru a se dezvolta așa cum trebuie, plantele au nevoie de razele soarelui și de o bună irigare. Prin urmare, trebuie să instalezi un sistem de irigare bun, care să funcționeze prin microaspersie sau metoda picurării. Găsești cam tot ce ai nevoie pentru un astfel de sistem, dar și tot ceea ce îți este necesar pentru a-ți construi un solar ca un profesionist pe un magazin online legumicultura.
Și acest pas este pe lista cu ce trebuie să știi despre construirea unui solar.
Încălzirea solarului
Pe perioada sezonului rece trebuie să ai în vedere că solarul tău trebuie încălzit. E nevoie ca plantele și legumele de aici să se dezvolte așa cum trebuie și în continuare. Aici ai mai multe variante: sobe artizanale pe rumeguș sau pe lemn – varianta cea mai des întâlnită, central termice – au costuri destul de ridicate, radiatoare electrice – consumul de energie electrică este unul destul de ridicat sau răsadnițe cu cablaj electric.
Materiale folosite pentru structura de rezistență a solarului
Și aici ai parte de mai multe opțiuni. De regulă, atunci când vrei să îți amenajezi un solar pentru cultivarea legumelor pentru uzul propriu, lemnul este materialul preferat pentru structura de rezistență. Are costuri mai reduse atunci când vine vorba despre construirea structurii, dar cere destul de multe lucrări de întreținere. Țevile din polipropilenă sunt, din nou, o alegere foarte populară, deoarece sunt și rezistente, și nici nu costă prea mult. Ori poate cele din plastic sunt mai bune din punctul tău de vedere?
Alte variante se mai referă la utilizarea de profile din aliaj de aluminiu – ușor de asamblat dar cu o slabă rezistență în fața vânturilor puternice, țevile din oțel galvanizate – scumpe, rezistență ridicată, dar dificil de reparat atunci când apar fisurile și țevi din oțel negalvanizate, care pot fi însă afectate de umiditatea ridicată din interiorul solarului. Tu știi care dintre variantele pe care ți le-am prezentat răspunde cel mai bine cerințelor tale!
Folia pentru acoperire
Este fabricată din polietilenă. Se achită cu brio de sarcina ei, dar atunci când îți faci alegerea ai grijă să optezi pentru una rezistentă la razele puternice ale soarelui, să împiedice pierderile de căldură, să fie transparentă și să aibă o rezistență ridicată la variațiile de temperatură. De regulă, toate aceste caracteristici ale foliei sunt trecute pe eticheta acesteia. Cel mai bine este să ceri și sfaturile celor mai cu experiență decât tine și să vezi care sunt și sugestiile lor în acest sens.
Tipuri de solarii
Atunci când nu ai prea multă experiență în domeniu, ești tentat să privești această structură ca fiind ceva simplu, dar lucrurile nu sunt chiar așa. Există două tipuri de solarii, fiecare cu caracteristicile lui, și care te pot ajuta în încercarea ta de a-ți cultiva propriile plante și legume.
Solarul tip tunel. Este preferat de mulți dintre fermieri, deoarece nu necesită cheltuieli prea mari legate de construirea lor. De asemenea, și asamblarea nu este chiar atât de complicată. În schimb are nevoie ca periodic să treacă prin unele lucrări de întreținere. Avantajul solarului tip tunel este și faptul că oferă o bună protecție împotriva rafalelor de vânt puternic. Acest lucru contează destul de mult.
Solarul cu acoperiș în două pante. Este unul mult mai rezistent, dar costurile sale de construcție și asamblarea lui nu este chiar atât de simplă. Pentru cei care decid însă să își amenajeze un solar unde să cultive legume pentru consumul propriu, cel tunel este mai mult decât suficient.
Gurile de aerisire ale solarului
Atunci când îți construiești un solar, nu uita nici de gurile de aerisire. De regulă, acestea sunt amenajate ca niște ferestre, fiind amplasate fie în capătul structurii sau în lateralul ei.
Ai aflat tot ce trebuie să știi despre construirea unui solar. Aceștia au fost pașii pe care îi ai de parcurs atunci când vrei să amenajezi un solar în curtea ta. Nu ezita să ceri ajutorul celor mai cu experiență decât tine. Ai grijă și la pregătirea solului. La lucrările de întreținere și tot ce mai este nevoie pentru a te bucura de roade bogate și sănătoase!
COMENTARII