Gătește Cremes cu vanilie și căpșuni
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
20
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 250 gr făină + 50 gr pentru masa de lucru
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri cu iaurt cremos
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 1 lingură oțet
- 1 praf de sare
- Pentru uns:
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 150 gr făină
- Pentru cremă:
- 1 l lapte
- 200 gr zahăr (150 gr+50 gr)
- 6 ouă
- un praf de sare
- 150 gr amidon
- 1 lingură extract de vanilie
- Pentru glazură:
- 2 albușuri
- 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- sucul de la o lămâie
- 200 ml suc proaspăt de căpșuni
- 5 gr gelatină
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului punem într-un bol gălbenușurile, un praf de sare, untul moale, iaurtul și oțetul.
Le amestecăm cu un tel până la omogenizare. Adăugăm făina, treptat.
Amestecăm aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Îl frământăm până când nu va mai fi lipicios.
Într-un bol, amestecăm 150 gr de unt moale cu 150 gr de făină.
Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Ungem foaia de aluat cu 2/3 din amestecul de unt cu făină.
Împăturim aluatul în trei, așa încât să avem trei straturi, iar între ele strat de unt cu făină. Îndoim partea din dreapta aluatului până acoperim 2/3 din aluat, apoi aducem și partea din stânga peste pachetul format. Procedăm ca și când am împături o coală de hârtie în trei.
Aplatizăm ușor cu mâinile, pachetul de aluat și îl ungem din nou cu restul de compoziție. Din nou îl împăturim în trei. Acoperim pachetul de aluat pentru foi de cremșnit cu folie de prospețime și îl dăm la rece pentru 30 de minute, sau până când se întărește compoziția din interior.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în două părți egale.
Întindem prima parte de aluat pe dosul tăvii( 23/36 cm), unsă cu puțin unt sau ulei și pudrată cu făină.
Lăsăm foile să se răcească complet, înainte de a le umple cu cremă.
Pentru cremă separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm cu 50 de grame de zahăr până când obținem o bezea densă.
Într-o crăticioară punem la încălzit 900 ml de lapte. Într-un bol punem gălbenușurile, 150 de grame de zahăr și un praf de sare.
Amestecăm cu un tel până când obținem o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Amestecăm amidonul cu 100 ml de lapte și îl adăugăm peste compoziția de gălbenușuri. Turnăm treptat și laptele cald, amestecând intens pentru omogenizare.
Fierbem compoziția până când capătă densitate și cremozitate. La final adăugăm și extractul de vanilie.
Încorporăm imediat în crema fierbinte și albușurile adăugate în două tranșe. Amestecăm intens cu telul în timp ce adăugăm bezeaua de albușuri. Astfel se vor găti și albușurile și vom scăpa de teama albușurilor crude.
Acoperim cu folie de prospețime interiorul tăvii pe care am copt foile. Așezăm foaia de aluat întreagă la bază și întindem peste ea crema cât este ușor caldă. Deasupra așezăm dreptunghiurile din a doua foaie. Acoperim prăjitura cu folie și o dăm la rece pentru 5-6 ore, așa încât să se hidrateze foile.
Preparăm glazura cu sirop de căpșuni.
Punem gelatina la hidratat direct în siropul de căpșuni.
Amestecăm bine albușurile cu zahărul pudră, adăugând treptat și sucul de lămâie. Încălzim gelatina hidratată, o lăsăm să se tempereze puțin și o adăugăm peste bezeaua de albușuri, amestecând intens. Întindem imediat glazura peste prăjitură și o nivelăm cu o spatulă de tort.
Punem din nou prăjitura la rece, apoi o secționăm în dreptunghiurile deja delimitate.
Este foarte gustos și foarte aspectuos un astfel de cremes cu vanilie și căpșuni, mai ales savurat cu o cupă din înghețata preferată!
COMENTARII