Dulciuri

Cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos

Ne-a fost dor de gustul unui cremes bun, sau cremșnit cum i se mai spune și am pregătit o rețetă de cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos.

Cu toate că se găsesc foi pentru cremșnit în comerț, sunt mai bune preparate în casă.  Aluatul pentru foile de cremșnit sau cremes se pregătește destul de ușor. Important este să avem răbdare și timp, să-l lăsăm la odihnit cel puțin o oră. necesită acest timp pentru a se întări untul din interior, ca și la aluatul pentru croisante, sau la aluatul foietaj.

Mai găsiți pe blog și o rețetă rapidă de cremes. Iar din categoria aluaturilor preparate în casă vă mai recomand și rețeta de aluat pentru foi de plăcintă.

Dacă aveți răbdare și plăcere să modelați aluaturi, vă recomand să le preparați pe toate în casă. Sunt mult mai sănătoase și merită din plin efortul.

Rețetă de cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos

Condiția ca aluatul pentru foile de cremes să fie reușit este aceea de a folosi unt de calitate. Este important ca untul să aibă peste 80% grăsime.

Crema o poate prepara fiecare după preferințe. Puteți opta pentru o cremă clasică de vanilie, sau o cremă de lămâie fină și aromată.

Noi am optat, de data aceasta pentru o cremă cu aromă de cocos. Am vrut altceva decât un cremes clasic.

Se anunță prietenii în vizită sau pur și simplu doriți să-i impresionați pe cei dragi cu un desert delicios, simplu și spectaculos? Vă recomandăm o rețetă de panna cotta cu vanilie și sos de căpșuni, cu succes garantat.

Găsiți pe blog o colecție interesantă de creme pentru prăjituri, de unde o puteți alege pe cea preferată.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Porții de cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos pe platouri, alături de un pahar cu socată

Gătește Cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos

Timp de preparare

40 min

Nivel

complex

Porții

20-24

Porții de cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos pe un platou alb

Ingrediente

 • Pentru aluat de cremșnit( 2 foi de 23/36 cm):
 • 250 gr făină + puțină pentru masa de lucru
 • 2 gălbenușuri
 • 30 gr iaurt cremos
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 1 lingură oțet
 • 1 praf de sare
 • Pentru uns:
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 150 gr făină
 • Pentru cremă:
 • 750 ml lapte
 • 125 gr zahăr
 • 100 gr ulei de cocos
 • 100 gr amidon de porumb
 • 30 g făină
 • un praf de sare
 • zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare

Pentru a prepara aluat de foi pentru cremes, punem într-un vas gălbenușurile, untul moale, iaurtul și oțetul.

Adăugăm și un praf de sare și amestecăm toate ingredientele până la omogenizare. Apoi, încorporăm făina în compoziție, adăugată treptat. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.

Pentru compoziția de uns foile de aluat, amestecăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu făina.

Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, trecut prin făină.

Întindem peste foaia de aluat 2/3 din compoziția de unt cu făină, în strat cât mai uniform. Apoi împăturim aluatul în trei. Presăm aluatul astfel împăturit și îl ungem din nou cu restul de compoziție și din nou îl împachetăm în trei.

Dăm aluatul astfel împachetat la frigider, acoperit cu o folie de prospețime. Îl lăsăm o oră.

După acest interval, pornim cuptorul la 180 de grade C. Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în două părți, aproximativ egale.

Întindem prima parte de aluat pe dosul tăvii( 23/36 cm), unsă cu puțin unt sau ulei și pudrată cu făină. Coacem foaia de aluat pentru cremes la 180 de grade, pentru 3-5 minute. Procedăm la fel și cu a doua foaie, apoi le lăsăm să se răcească.

Cât timp aluatul se odihnește la rece pregătim crema cu aromă de cocos.

Amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl fierbem cu un praf de sare și zahărul și îl adăugăm fierbinte, amestecând continuu până la omogenizare. Fierbem crema amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. După ce stingem focul, adăugăm uleiul de cocos și amestecăm bine până când acesta se topește și se încorporează uniform în cremă.

Acoperim crema cu o folie alimentară și o dăm la rece. O întindem în strat uniform între cele două foi de aluat coapte pe dosul tăvii.

Acoperim prăjitura cu hârtie de copt și așezăm o greutate deasupra, apoi o dăm la rece pentru câteva ore bune, sau de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi foile și a se porționa frumos.

Pudrăm deliciosul cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos cu zahăr pudră, îl porționăm frumos  și îl savurăm cu poftă, alături de cei dragi.