Dulciuri

Crumble cu rubarbă și căpșuni

Nu ratați sezonul rubarbei, fără a încerca rețeta de crumble cu rubarbă și căpșuni. Este rețeta unui desert simplu și rapid, cu gust dulce-acrișor. Este ideal pentru a potoli pofta de desert zilnică și de a ne încărca cu energie.

Combinația dintre rubarbă și căpșuni este foarte populară pentru deserturi, dar și pentru diferite sosuri. Se folosește chiar și la rețetele de gem, dulceață sau compot.  Vedeți aici și rețeta de dulceață de rubarbă cu vanilie. Este delicioasă, ușor acrișoară și aromată. Merge de minune servită la micul dejun, dar merge și în rețete de deserturi precum tartele.

Găsiți pe blog și o rețetă de tartă cu rubarbă și căpșuni. Nu este cu dulceață ci cu rubarbă proaspătă. Combinația de rubarbă și căpșuni se folosește și la rețetele de gem sau de dulceață.

Rubarba este o plantă comestibilă care apare pe la mijlocul primăverii. Este formată din tulpini lungi și frunze mari, cărnoase, verzi-roșiatice. Frunzele nu sunt comestibile pentru că conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile, după ce li se îndepărtează coaja, sunt folosite la diferite preparate cum ar fi deserturile, gemul, dulceața, siropul sau compotul. Sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. În plus, au proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, vitamine și minerale.

Așadar avem o mulțime de motive să introducem rubarba în deserturi și în alte preparate.

Cum preparăm rețeta de crumble cu rubarbă și căpșuni

Desertul de azi se prepară foarte simplu și ușor. Aluatul de crumble este un aluat pe bază de unt și făină, cu textură sfărâmicioasă. Pentru topping, vom prepara mai întâi rubarba la tigaie, cu unt și zahăr pentru că aceasta este mai tare și necesită înmuiere înainte de a o da la cuptor.

Căpșunile sunt mai suculente și se pot adăuga ca atare. Și pentru că la cuptor fructele își lasă sucul în vas, adăugăm și puțin amidon.

Este un desert pe care îl putem prepara și cu alte combinații de fructe în sezonul cald, dar și cu fructe din compot, gem sau dulceață.

Găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de crumble cu rubarbă și căpșuni.

Crumble cu fructe în vas cu lingură

Gătește Crumble cu rubarbă și căpșuni

Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas și în farfurie cu lingură

Ingrediente

  • Pentru crumble:
  • 175 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 200 gr făină
  • 75 gr zahăr
  • 50 ml lapte
  • un praf sare.
  • Pentru topping:
  • 350 gr rubarbă
  • 500 gr căpșuni
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 1 lingură cu amidon de porumb.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului de crumble pe care îl punem la congelator pentru 30 de minute.

Punem făina cernută într-un bol și o amestecăm bine cu sarea și zahărul. Adăugăm untul rece tăiat în cuburi și începem să frământăm ingredientele cu vârfurile degetelor. Vom obține niște firimituri grosiere. Adăugăm laptele și omogenizăm bine aluatul. Îl modelăm într-o bilă, îl punem în folie de prospețime și îl dăm la congelator pentru 20-30 de minute.

Între timp pregătim toppingul de rubarbă cu căpșuni.

Curățăm tijele de rubarbă și le tăiem în bucăți mici de aproximativ 2-3 cm lungime. Curățăm căpșunile, le clătim și le tăiem în sferturi. Amestecăm amidonul cu 2 linguri de apă.

Punem untul într-o tigaie și îl lăsăm să se topească. Adăugăm bucățile de rubarbă și zahărul și le amestecăm pentru 4-5 minute, pentru a se mai înmuia. Adăugăm căpșunile și amidonul dizolvat în apă, apoi transferăm totul într-un vas sau în mai multe vase de cuptor.

Deasupra presărăm aluatul de crumble și punem vasele în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.  Coacem deliciosul crumble cu rubarbă pentru 15-20 de minute sau până când devine crocant la exterior, iar toppingul de fructe devine ca un sos consistent.

Îl servim cald sau rece, după preferințe.

Spor și poftă bună!