Conserve

Dulceață de rubarbă cu vanilie

Printre rețetele de dulceață pe care le putem prepara primăvara, se numără și rețeta de dulceață de rubarbă cu vanilie. Este delicioasă, ușor acrișoară și aromată. Merge de minune servită la micul dejun, dar merge și în rețete de deserturi precum tartele.

Vedeți aici și o rețetă de tartă cu rubarbă și căpșuni. Nu este cu dulceață ci cu rubarbă proaspătă. Combinația de rubarbă și căpșuni se folosește și la rețetele de gem sau de dulceață.

Rubarba este o plantă care apare pe la mijlocul primăverii de primăvară. Este formată din tulpini lungi și frunze mari, cărnoase, verzi-roșiatice. Frunzele nu sunt comestibile pentru că conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile, după ce li se îndepărtează coaja, sunt folosite la diferite preparate cum ar fi deserturile, gemul, dulceața, siropul sau compotul. Sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. În plus, au proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, vitamine și minerale.

Citiți aici mai multe despre beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.

Cum preparăm dulceață de rubarbă cu vanilie

Dulceața din rubarbă se prepară în mod asemănător cu celelalte rețete de dulceață. Dar se fierbe într-un timp mult mai scurt, pentru că rubarba se pătrunde rapid. Cojile de la rubarbă se pot fierbe împreună cu siropul pentru a profita de culoarea lor. Apoi se vor înlătura.

Din categoria rețetelor cu rubarbă mai găsiți pe blog și o rețetă de prăjitură simplă cu rubarbă. Este simplă pentru că nu necesită multe ingrediente, iar rubarba nu necesită preparare înainte de folosire.

Iar dacă mai doriți rețete de dulceață, găsiți pe blog întreagă colecție de rețete în secțiunea ”Conserve”.

Pentru a descoperi mai multe rețete și sfaturi culinare vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de rubarbă cu vanilie.

Borcan cu dulceață de rubarbă cu vanilie, alături de tije de rubarbă și bucăți mici

Gătește Dulceață de rubarbă cu vanilie

Timp de preparare

30 min

Porții

3

Dulceață de rubarbă cu vanilie în borcan, alături de tije și bucăți mici de rubarbă

Ingrediente

  • 750 gr rubarbă curățată
  • 550 gr zahăr
  • 100 ml apă
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare

Începem cu pregătirea borcanelor pentru a le avea la îndemână când este gata dulceața. 2-3 borcane mici ne trebuie pentru cantitățile menționate mai sus. Spălăm bine tijele de rubarbă și le decojim foarte ușor, crestându-le pe la capete în fâșii, apoi trăgând de acele fâșii în jos. Apoi tăiem tulpinile în bucăți mici.

Punem apa cu siropul și cojile de la rubarbă la fiert. Acestea vor oferi o culoare frumoasă dulceții, mai ales dacă sunt roșii. Apoi îndepărtăm cojile, adăugăm și vanilia și fierbem siropul la foc mic, până când devine consistent.

Adăugăm bucățile de rubarbă și sucul de lămâie. Le amestecăm ușor prin sirop și le lăsăm să fiarbă maxim 5 minute. Acestea se pătrund foarte rapid, deci nu necesită fierbere îndelungată.

Punem dulceața fierbinte în borcanele, de asemeni, fierbinți. Închidem capacele și acoperim borcanele cu o pătură. Le lăsăm să se răcească sub pătură, apoi le putem transfera în cămară.