Gătește Franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire
Timp de preparare
40 min
Nivel
complex
Porții
4
Ingrediente
- Pentru 4 franzele:
- 1200 gr făină albă tip 650
- 50 gr drojdie proaspătă
- 1 linguriță cu zahăr
- 550 ml de apă caldă
- 25 gr de sare
- 1-2 linguri de ulei pentru uns masa de lucru
Mod de preparare
Începem cu pregătirea drojdiei. Sfărâmăm drojdia și o punem într-un bol împreună cu zahărul. Adăugăm 50 de mililitri de apă călduță plus o linguriță de făină și amestecăm bine până se lichefiază ingredientele solide și se omogenizează compoziția. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze 10-15 minute.
Cernem făina într-un bol și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo maiaua de drojdie. Pe marginile făinii din bol presărăm sarea. Turnăm în fir subțire apa călduță, în timp ce amestecăm maiaua cu făina din bol. Frământăm bine aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină.
Punem din nou aluatul în bol. Îl acoperim cu un prosop de bucătărie curat și îl lăsăm la dospit 60 de minute. Apoi, presărăm din nou făină pe masa de lucru și modelăm aluatul în patru bile aproximativ egale. Le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat, acoperite cu o folie de plastic și un ștergar peste ea. Este importantă folia pentru a nu se forma crustă la suprafața aluatului.
După acest interval, ștergem masa de lucru de făină și o ungem cu ulei. Ne ungem și mâinile cu ulei și modelăm fiecare bilă de aluat într-o formă alungită, de dimensiunea laturii mici a tăvii cuptorului.
Punem fiecare franzelă de pâine în hârtie de copt și le așezăm în tavă. Franzelele nu se vor lipi între ele pentru că vor fi separate de hârtiile de copt.
Le acoperim cu folia de plastic și cu un ștergar. Le lăsăm să se mai dezvolte aproximativ 40 de minute.
Cu 15-20 de minute înainte de expirarea timpului pornim cuptorul la 240 de grade Celsius și introducem la baza lui o tavă cu apă caldă.
Apoi, crestăm franzelele cu o lamă în 3-4 locuri, oblic. Punem tava la cuptor pe ultimul raft, deasupra tăvii cu apă.
Lăsăm franzelele în cuptor la temperatura de 240 de grade Celsius pentru 10 minute. Apoi scoatem tava cu apă și reducem temperatura la 200 de grade Celsius, cu ventilație.
Mai coacem franzelele pentru maxim 30 de minute la 200 de grade.
Scoatem tava cu franzele de casă din cuptor și cu o pensulă de patiserie ungem suprafața franzelelor cu puțină apă rece. Aceasta va oferi un luciu franzelelor și va înmuia ușor coaja acestora.
Le lăsăm să se tempereze bine înainte de a le felia.
Bineînțeles că ne putem satisface pofta și cu un colț de pâine cald. Așa facem întotdeauna, nu?
Spor și poftă bună!
COMENTARII