Pâine / Pizza

Franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire

De cum s-a răcorit afară, pofta de pâine preparată în casă ne tot dă târcoale. De data aceasta ne-am satisfăcut pofta cu franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire.

Franzelă este denumirea unei pâini preparată din făină albă, de formă alungită și mai puțin crescută. Are miezul foarte pufos, dar și ușor dens, iar coaja subțire și crocantă. Rețeta este inspirată din bucătăria franțuzească și se poate prepara cu ușurință în propria bucătărie.

Foarte mult ne mai place pâinea și sub formă de baghete. Se aseamănă ușor cu franzelele, dar sunt mai lungi și au coaja mai groasă și mai crocantă.

Vedeți aici și: rețeta de baghete crocante cu miez pufos!

Foarte mult ne plac și chiflele, mai ales cele pentru hamburgeri. Și acestea au miezul foarte pufos și coaja subțire. Le folosim și pentru diferite sandvișuri pe care le savurăm în pauza de masă de la serviciu.

Vedeți aici și: rețeta de chifle pentru hamburgeri!

Cum se prepară rețeta de franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire

Rețeta aluatului pentru franzele nu diferă cu nimic de rețeta clasică pentru aluat de pâine. Însă diferă modul de modelare a aluatului și cel de coacere.

Rețeta va fi explicată pas cu pas mai jos.

Dacă și voi obișnuiți să preparați pâine de casă, vă invit să descoperiți pe blog o colecție de rețete de pâine. Le descoperiți în secțiunea Pâine/Pizza.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire.

Coș cu patru franzele de casă

Gătește Franzele de casă cu miez pufos și coaja subțire

Timp de preparare

40 min

Nivel

complex

Porții

4

Coș cu patru franzele de casă

Ingrediente

  • Pentru 4 franzele:
  • 1200 gr făină albă tip 650
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 1 linguriță cu zahăr
  • 550 ml de apă caldă
  • 25 gr de sare
  • 1-2 linguri de ulei pentru uns masa de lucru

Mod de preparare

Începem cu pregătirea drojdiei. Sfărâmăm drojdia și o punem într-un bol împreună cu zahărul. Adăugăm 50 de mililitri de apă călduță plus o linguriță de făină și amestecăm bine până se lichefiază ingredientele solide și se omogenizează compoziția. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze 10-15 minute.

Cernem făina într-un bol  și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo maiaua de drojdie. Pe marginile făinii din bol presărăm sarea. Turnăm în fir subțire apa călduță, în timp ce amestecăm maiaua cu făina din bol. Frământăm bine aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină.

Punem din nou aluatul în bol. Îl acoperim cu un prosop de bucătărie curat și îl lăsăm la dospit 60 de minute. Apoi, presărăm din nou făină pe masa de lucru și modelăm aluatul în patru bile aproximativ egale. Le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat, acoperite cu o folie de plastic și un ștergar peste ea. Este importantă folia pentru a nu se forma crustă la suprafața aluatului.

După acest interval, ștergem masa de lucru de făină și o ungem cu ulei. Ne ungem și mâinile cu ulei și modelăm fiecare bilă de aluat într-o formă alungită, de dimensiunea laturii mici a tăvii cuptorului.

Punem fiecare franzelă de pâine în hârtie de copt și le așezăm în tavă. Franzelele nu se vor lipi între ele pentru că vor fi separate de hârtiile de copt.

Le acoperim cu folia de plastic și cu un ștergar. Le lăsăm să se mai dezvolte aproximativ 40 de minute.

Cu 15-20 de minute înainte de expirarea timpului pornim cuptorul la 240 de grade Celsius și introducem la baza lui o tavă cu apă caldă.

Apoi, crestăm franzelele cu o lamă în 3-4 locuri, oblic. Punem tava la cuptor pe ultimul raft, deasupra tăvii cu apă.

Lăsăm franzelele în cuptor la temperatura de 240 de grade Celsius pentru 10 minute. Apoi scoatem tava cu apă și reducem temperatura la 200 de grade Celsius, cu ventilație.

Mai coacem franzelele pentru maxim 30 de minute la 200 de grade.

Scoatem tava cu franzele de casă din cuptor și cu o pensulă de patiserie ungem suprafața franzelelor cu puțină apă rece. Aceasta va oferi un luciu franzelelor și va înmuia ușor coaja acestora.

Le lăsăm să se tempereze bine înainte de a le felia.

Bineînțeles că ne putem satisface pofta și cu un colț de pâine cald. Așa facem întotdeauna, nu?

Spor și poftă bună!