Gătește Galaktoboureko. Plăcintă grecească cu lapte și griș
Timp de preparare
40 min
Porții
12-15
Ingrediente
- 1 pachet cu foi de plăcintă
- 200 gr unt
- Pentru umplutură:
- 1500 ml lapte
- 200 gr griș
- 150 gr zahăr
- 50 gr unt
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 3 ouă
- coaja de la 1 portocală
- coaja de la 1 lămâie
- Pentru sirop:
- 200 gr zahăr
- 250 ml apă
- sucul proaspăt de la o portocală
- sucul proaspăt de la o lămâie
- 1 linguriță cu extract de vanilie
Mod de preparare
Începem cu umplutura care necesită un timp de fierbere, altul de răcire și apoi amestecarea ingredientelor. Amestecăm într-o cratiță laptele cu grișul, adăugăm 100 gr de zahăr, untul și punem cratița la foc mediu. Fierbem compoziția timp de 15 minute, amestecând continuu. Compoziția va avea textura unei budinci mai cremoase. La final de fierbere adăugăm extractul de vanilie.
Apoi, lăsăm crema de griș să se răcească timp de 10 minute. Într-un bol amestecăm ouăle cu restul de zahăr și cojile răzuite de la o portocală și de la o lămâie. Încorporăm acest amestec în budinca de griș răcită.
Asamblăm și coacem delicioasa plăcintă grecească cu lapte și griș – Galaktoboureko.
Împărțim foile de plăcintă în două grupuri și le ungem între ele cu unt topit. Ungem cu unt topit și baza unei forme de copt de 25/25 cm și așezăm primul grup de foi în ea.
Turnăm crema peste stratul de foi și așezăm deasupra ei celălalt grup de foi. Ungem plăcinta deasupra cu unt topit și o coacem la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.
Între timp, pregătim siropul. Punem într-o cratiță apa, sucul de portocală și pe cel de lămâie și zahărul. Punem cratița la foc mediu și fierbem siropul timp de 5 minute.
După stingerea focului adăugăm extractul de vanilie.
Scoatem plăcinta coaptă din cuptor, o lăsăm să se răcească timp de 15 minute, apoi turnăm tot siropul peste ea.
O lăsăm la frigider timp de o oră, apoi o porționăm și o servim rece.
Este delicioasă așa rece de la frigider.
COMENTARII