Dulciuri

Găluște cu caise sau Gomboți cu caise

Pentru că ne plac în mod deosebit găluștele cu prune și pentru că nu este încă, sezonul prunelor ne-am gândit să preparăm găluște cu caise sau gomboți cu caise. Găluștele cu prune reprezintă unul dintre deserturile copilăriei de care nu ne săturăm niciodată.

Sunt delicioase în ambele variante și cu prune, dar și cu caise. Iar în sezonul rece când nu avem nici prune și nici caise, le putem prepara cu gem de prune, sau cu gem de caise. În gemul de prune putem adăuga și miez de nucă, iar în cel de caise putem adăuga migdale.

Vedeți aici și rețeta clasică de găluște cu prune, așa cum o prepara mama sau bunica.

Dar mai găsiți pe blog și o variantă de gomboți sărați. Vedeți aici rețeta de găluște de cartofi cu bacon afumat. Sunt perfecte pentru una dintre gustările zilei, sau chiar pentru platoul cu aperitive. Dar găluștele sărate pot fi umplute și cu brânză, cașcaval sau mozzarella. Fiecare le poate umple după propria imaginație, sau după propriul gust.

Cum se prepară rețeta de găluște cu caise sau gomboți cu caise

Pentru aceste găluște delicioase se prepară mai întâi un piure de cartofi clasic. Dar pentru consistență se adaugă ouă și făină. Caisele se trec prin zahăr, pentru că, de obicei, sun mai acrișoare. Se poate adăuga în interiorul caiselor și câte un sâmbure de migdale. Găluștele de cartofi cu caise se fierb în apă cu sare, apoi se tăvălesc prin pesmet crocant amestecat cu zahăr.

Pot fi savurate simple, sau cu diferite sosuri cum ar fi un sos de vanilie, sau de fructe.

Dacă și voi adorați deserturile cu fructe, vă invit să descoperiți pe blog mai multe astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de găluște cu caise sau gomboți cu caise.

Găluște cu caise pe un platou gri, una în secțiune

Gătește Găluște cu caise sau Gomboți cu caise

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

20

Găluște cu caise pe un platou gri, una în secțiune

Ingrediente

  • 500 gr cartofi
  • 100 gr făină
  • 50 gr unt topit
  • 2 ouă
  • 20 de caise mici
  • 150 gr de zahăr tos
  • 4-5 plicuri cu zahăr vanilinat
  • 150 gr pesmet
  • 30 ml ulei
  • sare

Mod de preparare

Spălăm bine cartofii pe coajă și îi fierbem în apă cu puțină sare. Apoi îi curățăm, îi pasăm ca pentru piure, adăugând și untul topit și un praf de sare.

Lăsăm piureul de cartofi să se răcească.

Într-un bol amestecăm cele două tipuri de zahăr.

Alegem caise mai mici și nu foarte coapte, le spălăm bine și le tamponăm cu prosoape de hârtie. Le spargem în jumătăți, îndepărtăm sâmburii și le umplem cu zahăr.

Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, punem uleiul la încins și rumenim bine pesmetul. Îl lăsăm să se răcească, apoi îl amestecăm cu restul de zahăr.

În piureul de cartofi răcit adăugăm ouăle și făina obținând un aluat ușor lipicios.

Cu mâinile trecute prin făină formăm găluștele cât o minge de ping pong. Punem în interiorul lor câte o caisă pe care o acoperim bine cu aluat.

Punem o oală cu apă și sare la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere scufundăm în ea câte găluște încap. Le lăsăm să fiarbă până se ridică la suprafață. Apoi le scoatem cu o spumieră.

Tăvălim găluștele cu caise pe toate părțile prin pesmetul amestecat cu zahăr.

Minunatele găluște cu caise sau gomboți cu caise sunt delicioase servite atât calde cât și reci.

Spor și poftă bună!