Rețete de post

Hummus cu mazăre și busuioc

În perioadele de post, cele mai des preparate la noi în bucătărie sunt rețetele de hummus. Pornind de la rețeta clasică de hummus, mai adăugăm alte ingrediente și ies niște combinații grozave. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de hummus cu mazăre și busuioc.

Mazărea fiartă și transformată în piure a adus hummusului un plus de gust și de culoare.

Pentru cine nu știe, hummusul este un preparat din bucătăria orientală, pe bază de năut cu pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente.

Una dintre rețetele adorate de hummus de pe blog este rețeta de hummus cu avocado. Este gustoasă, hrănitoare, iar combinația dintre năut și avocado este minunată și sănătoasă.

Iar o altă rețetă plină de gust și culoare de pe blog este rețeta de hummus de fasole roșie. Aici înlocuim năutul cu fasole roșie conservată și obținem o mâncare gustoasă și colorată.

Ce conține rețeta de hummus cu mazăre și busuioc

Pentru rețeta de față am preparat mai întâi hummusul clasic, oriental, în care am adăugat pasta de susan preparată în casă.

Vedeți aici rețeta pentru pasta se susan!

Mazărea am fiert-o separat și am transformat-o într-un delicios piure în care am adăugat și frunze de busuioc. Apoi am combinat cele două preparate și a ieșit ceva delicios.

Servim hummusul, de obicei, cu lipii de casă. Dar în lipsa acestora, merg și feliile de pâine prăjite.

Găsiți pe blog mai multe rețete de hummus, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de hummus cu mazăre și busuioc.

Hummus cu mazăre și busuioc în bol maro pe un suport de lemn cu ștergar

Gătește Hummus cu mazăre și busuioc

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

20

Hummus cu mazăre și busuioc, decorat cu boabe de mazăre și de năut

Ingrediente

 • 1 kg năut
 • 50 gr pastă de susan (tahini)
 • 30 ml ulei de măsline
 • 5 căței de usturoi
 • sare și piper, după gust
 • zeama de la 1 lămâie și de la 1 lime
 • 2 gr chimion
 • 450 gr mazăre verde
 • 7-8 frunze de busuioc
 • semințe de susan alb și negru, pentru decor
 • muguri de mazăre, pentru decor

Mod de preparare

Începem cu prepararea năutului pentru hummus.

Clătim bine boabele de năut și le punem în apă rece cât să fie bine acoperite. Le lăsăm la hidratat de seara până dimineața, la loc răcoros. Apoi, scurgem bine boabele de năut, le clătim cu apă rece și le punem la fiert în multă apă. Adăugăm și o linguriță de sare, pentru a ajuta boabele să fiarbă mai repede.

După fierbere scurgem bine năutul și îl lăsăm să se tempereze ușor. Nu aruncăm apa în care a fiert, mai folosim din ea pentru textura humusului.

Adăugăm peste năutul fiert, usturoiul curățat, puțin ulei de măsline, chimion măcinat, zeamă de lămâie și transformăm totul într-un piure consistent.

Mazărea se fierbe în puțină apă clocotită cu sare și un vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Acesta va intensifica culoarea verde a boabelor de mazăre.

Când boabele de mazăre sunt pătrunse, le scurgem și le pasăm cu ajutorul blenderului, împreună cu frunzele de busuioc. Vom obține un piure gustos și aromat.

Amestecăm piureul de mazăre cu hummusul și potrivim gustul cu sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lime.

Este chiar delicios un astfel de hummus cu mazăre și busuioc!