Trucuri și sfaturi culinare

Importanța condimentelor în preparate pentru sănătate

Atunci când ne propunem să preparăm o mâncare gustoasă, automat ne gândim și la condimentele cu care o putem asezona pentru a-i potența maxim gustul. Însă, înainte de gustul delicios pe care îl oferă, ar fi necesar să știm și despre importanța condimentelor în preparate pentru sănătate.

Se știe că majoritatea condimentelor dau o savoare extraordinară preparatelor, indiferent că sunt dulci sau sărate. Multe dintre acestea, conțin anumite substanțe ce le fac redutabile în a combate anumite stări. Amintim aici starea de anxietate, starea de tristețe, de nervozitate, etc. O serie importantă de condimente au și anumite proprietăți antivirale.

Câteva dintre proprietățile și importanța condimentelor în preparate pentru sănătate

Printre cele mai importante beneficii pentru sănătatea organismului, pe care îl oferă condimentele în preparate, este acela de a calma digestia.

Un alt beneficiu este acela că adăugate în preparate, condimentele au rolul de a scădea indicele glicemic al acestora.

Turmericul, de exemplu, pe lângă gust și culoare plăcută pe care le oferă preparatelor, este un antiinflamator puternic.

Piperul are un rol puternic de a facilita pătrunderea celorlalte condimente în celulele organismului. Așadar nu trebuie evitat, ci dimpotrivă, inclus în cât mai multe preparate.

Ghimbirul este unul dintre condimentele minune pentru sănătatea organismului. Acesta poate trata infecții respiratorii, dureri musculare, dar și o mulțime de alte afecțiuni, atunci când este consumat în combinație cu miere sau cu lămâie.

Găsiți pe blog și o rețetă de ghimbir cu miere și lămâie la borcan.

Un puternic rol antidepresiv îl are șofranul. Este denumit adesea și „aurul roșu al gastronomiei”, întrucât, adăugat în preparate în cantitate extrem de mică, acest condiment schimbă aroma întregului preparat.
Își merită renumele pentru că are proprietăți curative benefice organismului. Se spune despre șofran că poate să rivalizeze cu succes medicațiile antidepresive.

Vanilia induce o stare de bine, de veselie prin aroma sa plăcută care inundă casa, dar și persistă mai mult timp.

Unul dintre condimentele miraculoase este anasonul. Acesta se poate folosi, îndeosebi la dulciuri: prăjituri, biscuiți, turtă dulce, dar și la sosurile pentru fripturi și garnituri.

Alte condimente aromate și extrem de sănătoase sunt cuișoarele, cardamonul, scorțișoara, nucșoara, vanilia, etc. Toate acestea au în conținutul lor uleiuri volatile care vor da gust și aspect plăcut preparatelor. În același timp ne vor parfuma și casa  cu aromele lor și vor induce o stare de bucurie.

Sursa informațiilor

Pe lângă colecția de rețete de pe blog, mai găsiți și articole importante în secțiunea:  Trucuri și sfaturi culinare.

Varietate de condimente în boluri de prezentare pentru a exemplifica importanța condimentelor în preparate pentru sănătate