Băuturi

Lichior de mentă preparat în casă

Pentru că este sezonul mentei de grădină, nu ezităm să preparăm siropuri, sucuri, limonade, dar și un delicios lichior de mentă. Pe lângă gustul delicios și aroma de poveste, lichiorul are și un efect răcoritor și revigorant.

Lichiorul de mentă nu este doar o băutură cu aroma plăcută ci și un un bun remediu în afecțiuni digestive și în tulburări psiho-emoționale. Consumat moderat, lichiorul de mentă stimulează digestia și combate stările de neliniște și stres. Și siropul de mentă are astfel de proprietăți, de aceea nici acesta nu ne lipsește din cămară.

Vedeți aici și rețeta pentru sirop de mentă.

Ne place tare mult menta și în ceaiuri. Nu este vorba doar de ceaiul clasic de mentă cunoscut pentru efectele pentru sistemul digestiv. În aproape orice tip de ceai ne place să adăugăm și 2-3 frunze de mentă pentru un  plus de aromă și gust mentolat.

Ne mai place în mod deosebit și limonada cu mentă. Este atât de tonică și răcoritoare servită în zilele călduroase de vară!

Vedeți aici și o rețetă de limonadă cu ghimbir și mentă.

Frunzele proaspete de mentă le mai folosim foarte des și pentru decorarea prăjiturilor sau a torturilor. Oferă un plus de aspect și culoare acestora.

Cum preparăm rețeta de lichior de mentă

Ca oricare altă rețetă de lichior și rețeta acestui lichior se prepară în mai multe etape. În prima etapă lăsăm frunzele la macerat timp de câteva zile.

Iar în a doua etapă preparăm siropul. A treia etapă și ultima este cea în care lichiorul se lasă la rece pentru a se maturiza.

Nu se prepară greu, dar necesită un timp mai îndelung de așteptare până la prima degustare.

Dacă mai doriți și alte rețete de lichior sau siropuri, le descoperiți pe blog în secțiunea ”Băuturi”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lichior de mentă.

Sticlă cu lichior de mentă și frunze de mentă

Gătește Lichior de mentă preparat în casă

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

20

Două pahare cu lichior de mentă preparat în casă

Ingrediente

  • 100 gr mentă cu frunze și tulpini
  • 300 ml vodcă 40%
  • 300 ml apă
  • 150 gr zahăr.

Mod de preparare

Spălăm foarte bine atât frunzele de mentă cât și tulpinile, apoi le lăsăm la scurs.

Apoi, le tocăm mai mărunt pe un tocător de lemn.  Mărunțim menta cu ajutorul blenderului pentru a profita de tot sucul ei. Apoi punem tocătura de mentă într-un borcan de sticlă și adăugăm vodca peste ea.

Înfiletăm capacul borcanului și îl punem la frigider pentru 10-15 zile pentru a se macera menta.

După acel interval de timp  preparăm siropul.

Fierbem apa cu zahărul până când siropul devine consistent, dar ușor mai fluid decât cel pentru dulceață. Lăsăm siropul să se răcească bine, apoi îl mai punem la frigider pentru 30-40 de minute.

Strecurăm bine maceratul de mentă printr-o sită deasă și amestecăm lichidul strecurat cu siropul de la frigider. Punem deliciosul lichior de mentă în sticle. Mai adăugăm și câte o crenguță de mentă, sau doar frunze pentru o aromă și mai intensă.

Ne răsfățăm cu așa delicios lichior înainte de cină.