Gătește Mini galette cu portocale roșii și galbene
Timp de preparare
15 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Pentru aluat fraged:
- 200 g făină
- 100 g unt rece (tăiat cubulețe)
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 50 ml apă foarte rece
- 1 linguriță oțet de mere.
- Pentru umplutură:
- 2 portocale roșii (tăiate felii subțiri, fără coajă)
- 2 portocale galbene (tăiate felii subțiri, fără coajă)
- 50 g zahăr brun (pentru caramelizare)
- 1 linguriță amidon de porumb (pentru a absorbi sucurile în timpul coacerii)
- 1 linguriță extract de vanilie (sau semințele de la ½ păstaie de vanilie)
- 1 linguriță miere (pentru un plus de aromă)
- 1 linguriță coajă rasă de portocală (bio, pentru un gust intens)
- ½ linguriță scorțișoară (opțional, pentru un plus de căldură aromatică).
- Pentru decor:
- 1 lingură zahăr brun (pentru presărare)
- miere
- frunze de mentă sau crenguțe de rozmarin pentru decor
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului.
Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul pudră și sarea. Adaugă untul rece și sfărâmă-l în făină cu vârful degetelor, până obții o textură nisipoasă. Toarnă apa rece și oțetul, frământând ușor până obții un aluat omogen.
Formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider timp de 30 de minute.
Pregătirea umpluturii.
Taie portocalele în felii subțiri și îndepărtează sâmburii.
Presară zahărul brun peste felii și lasă-le la scurs într-o sită timp de 10-15 minute, pentru a elimina excesul de suc.
Amestecă portocalele scurse cu amidonul, vanilia, mierea, coaja de portocală rasă și scorțișoara.
Asamblarea mini galette-urilor.
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Împarte aluatul în 6 bucăți egale și întinde fiecare într-un cerc subțire (aproximativ 12-15 cm diametru).
Așază feliile de portocale în centrul fiecărui disc de aluat, lăsând o margine de 2-3 cm liberă.
Împăturește marginile aluatului peste umplutură, formând o bordură rustică. Presară zahăr brun peste feliile de portocale.
Așază galette-urile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Coace-le timp de 25-30 de minute, până când aluatul devine auriu și crocant, iar portocalele se caramelizează ușor.
Lasă-le să se răcească ușor înainte de servire.
Se servesc călduțe, cu frunze proaspete de mentă sau rozmarin, glazurate cu miere și un praf fin de zahăr pudră peste aluat.
Pentru un plus de răsfăț, pot fi acompaniate de o lingură de înghețată de vanilie sau de un strat fin de cremă de mascarpone.
COMENTARII