Tarte / Cheesecake

Galette cu mere și căpșuni

Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă, este delicioasă și are un aspect rustic.

Galette este denumirea unei tarte din bucătăria franțuzească. Se prepară cu aluat fraged sau foietaj ale cărui margini sunt pliate peste umplutură. Umplutura poate fi din fructe sau din diferite creme.

Tarta rustică franțuzească se coace pe hârtie de copt, într-o tavă întinsă și nu în tava clasică de tartă. Este mai ușor de montat o astfel de tartă, iar aluatul nu necesită coacere înainte, precum la anumite rețete de tarte.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de galette cu prune și migdale. Aceasta a fost preparată cu aluat clasic de tartă.

Iar dacă mai doriți o rețetă de galette cu fructe de sezon, vă recomand rețeta de tartă cu rubarbă și căpșuni. Combinația dintre cele două ingrediente de umplutură este minunată.

Cum se prepară rețeta de galette cu mere și căpșuni

Pentru rețeta de față, preparăm cel mai simplu aluat de tartă. Putem apela și la aluatul foietaj din comerț, atunci când dorim să ne ușurăm munca. Dar și aluatul foietaj îl putem prepara în casă – vedeți aici rețeta.

Pentru umplutură nu avem mare lucru de făcut. Doar spălăm și curățăm fructele și le tăiem în felii sau bucăți mai mici. Combinația dintre mere și căpșuni este delicioasă. O folosim și la rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, alegând cele mai dulci mere.

Aceste tarte rustice denumite galette cuceresc atât prin aspect, cât și prin simplitatea lor. Pentru rețeta de față nu folosim zahăr decât foarte puțin la aluat. Fructele din interior le adăugăm simple. Mai putem presăra zahăr pudră pe deasupra tartei, după coacere, dacă o dorim mai dulce.

Dacă și voi adorați tartele cu fructe, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de galette cu mere și căpșuni.

Galette cu mere și căpșuni porționată pe platou

Gătește Galette cu mere și căpșuni

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

8

Galette cu mere și căpșuni

Ingrediente

  • Pentru crustă:
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 300 gr făină
  • 1 gălbenuș de ou mediu
  • 1-2 linguri de apă rece
  • 20 gr zahăr pudră
  • Pentru umplutură:
  • 2 mere galbene foarte dulci
  • 5-6 căpșuni

Mod de preparare

Punem în vasul mixerului făina trecută prin sită, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat în bucăți mai mici. Pornim mixerul și amestecăm ingredientele doar până când obținem niște firimituri mai mari. Adăugăm gălbenușul și apa rece și omogenizăm aluatul. Nu frământăm aluatul în exces pentru a nu se topi untul. Îl frământăm atât cât să devină compact.

Putem amesteca ingredientele într-un bol și fără mixer, frământându-le cu vârfurile degetelor.

Dăm formă sferică aluatului și îl împachetăm într-o folie de prospețime. Îl punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate din frigider pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a monta delicioasa galette cu mere și căpșuni scoatem aluatul din frigider și îl punem pe o hârtie de copt. Îl întindem într-o foaie circulară mai subțire, de aproximativ 5 mm grosime. Punem hârtia de copt cu aluatul într-o tavă întinsă. La mijlocul aluatului așezăm frumos felii de mere și de căpșuni.

Lăsăm marginile aluatului libere de aproximativ 4-5 cm. Îndoim marginile aluatului peste fructe, petrecându-le din loc în loc precum opincile țărănești.

Punem tava cu tarta rustică cu mere și căpșuni  în cuptor și o coacem pentru aproximativ 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul se rumenește frumos la suprafață.

O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa.

Spor și poftă bună!