Băuturi

Nectar de cătină cu miere și ghimbir

Pentru că este perioada când piețele abundă de cătină ne-am gândit că n-ar fi rău să ne răsfățăm cu un delicios nectar de cătină cu miere și ghimbir, preparat la rece.

Facem o cură de sănătate consumând această miraculoasă băutură, acum când deja s-a răcorit afară și virozele gripale ne vor da târcoale.

Se consumă, în general, dimineața pe stomacul gol, dar  și pe parcursul zilei, însă nu după ora 18:00. Are un puternic efect energizant și s-ar putea să nu mai putem adormi dacă îl consumăm la ore târzii.

 Despre cătină și beneficiile ei

Cătina este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru sănătatea organismului.

Fructele de cătină au un conținut bogat în vitamina C, dar conțin și vitaminele E, K,F,P, complexul de vitamine B. Mai conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Conținutul de vitamina C este de două ori mai mare decât al măceșelor și de 10 ori mai mare decât al citricelor.

Fructele de cătină au un gust ușor acrișor. Se recoltează începând cu luna august și până la sfârșitul lunii octombrie.

Consumul de cătină, sub formă de suc, sirop, infuzie, tinctură, chiar și sub formă de ulei, are următoarele efecte: este vitaminizant, antioxidant, depurativ, imunostimulator, antiinflamator, cicatrizant, citoprotector, etc.

Ca și indicații terapeutice, cătina este recomandată în caz de: răceli, viroze respiratorii, afecțiuni gastroduodenale, afecţiuni hepatice, oculare, urticarii, eczeme, oboseală, ateroscleroză, etc.

Rețetă de nectar de cătină cu miere și ghimbir

Rețeta de nectar din fructe de cătină se prepară la rece pentru a profita de toate proprietățile cătinii. Ca și îndulcitor se folosește mierea naturală de albine. Iar ghimbirul adăugat îi conferă un plus de gust ușor picant, dar și un plus de sănătate.

Tot din categoria rețetelor pentru sănătate vă mai recomand de pe blog și rețeta de ghimbir cu miere la borcan.

Găsiți pe blog mai multe rețete de băuturi pline de savoare, culoare și sănătate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de nectar de cătină cu miere și ghimbir.

Sticlă și vas metalic pline cu Nectar de cătină cu miere și ghimbir

Gătește Nectar de cătină cu miere și ghimbir

Sticlă și vas metalic pline cu Nectar de cătină cu miere și ghimbir

Ingrediente

  • 1 kg fructe de cătină
  • 100 gr ghimbir
  • 500 gr miere de albine

Mod de preparare

Începem prin a spăla fructele de cătină și a le pune în recipientul unui blender. Adăugăm peste acestea și ghimbirul curățat și răzuit fin, dar și mierea. Procesăm ingredientele până când obținem o pastă consistentă și frumos colorată. Putem să ne oprim aici și să consumăm cătina sub formă de smoothie.

Însă, pentru a obține un nectar fin și uniform, este necesară trecerea prin sită, pentru a îndepărta impuritățile de la capetele fructelor.

Nectarul de cătină cu miere și ghimbir preparat la rece se poate păstra în frigider 2-3 săptămâni.

Să vă fie de folos!