Gătește Pâine cu dovleac în aluat
Timp de preparare
50
Nivel
mediu
Porții
2
Ingrediente
- 500 gr dovleac răzuit
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 550 gr de făină albă tip 650
- 7 gr drojdie uscată
- 30 ml apă caldă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Începem cu pregătirea dovleacului pe care îl coacem, apoi luăm din miezul acestuia și cântărim 500 de grame.
Cernem 500 gr de făină direct în bolul mixerului și o amestecăm cu drojdia uscată și zahărul. Facem o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo compoziția de dovleac caldă și uleiul. Începem să amestecăm ingredientele turnând și câte puțină apă caldă. Scoatem aluatul din bol și îl mai frământăm puțin pe masa presărată cu făină. Mai folosim aproximativ 50 gr de făină la frământat și împachetările aluatului.
Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul de pâine cu dovleac copt într-o foaie grosieră. Presărăm puțină făină deasupra foii de aluat și o împachetăm în trei, pe lungime. Pachetul format îl mai împachetăm încă odată tot în trei. Îl presăm ușor cu mâinile și îl punem într-un bol presărat cu făină. Acoperim aluatul cu folie de prospețime, iar peste folie mai punem și 1-2 ștergare de bucătărie. Lăsăm aluatul la dospit, la loc cald pentru aproximativ 50-60 de minute.
Apoi, scoatem aluatul din folie, pe masa presărată cu făină. Repetăm procedeul de împachetare, pentru a obține un aluat aerat.
Împărțim aluatul în două părți pe care le modelăm sub forme sferice. Legăm aluaturile cu sfoară de bucătărie pentru a le da formă de dovleci. Le așezăm în două tăvi rotunde sau în coșuri de dospit pâine, în care punem câte un ștergar de bucătărie presărat cu făină. Le acoperim și le mai lăsăm la dospit pentru 20-30 de minute.
În ultimele 10 minute, pornim cuptorul la 220 de grade Celsius. Înainte de a introduce în cuptor vasele cu aluatul pentru pâine scoatem ștergarele, mai presărăm făină și cu ajutorul unor ștanțe speciale, le decorăm cu forme de frunzulițe.
Coacem pâinile pentru 20 minute la 220 de grade, cu o tavă cu apă fierbinte pusă în cuptor sub raftul cu pâinile. Apoi reducem temperatura la 200 de grade și le mai coacem pentru 20-30 de minute, dar scoatem tava cu apă. Astfel vom obține coajă crocantă și miez pufos.
Când scoatem pâinile din cuptor le lăsăm să se tempereze 10-12 minute, apoi îndepărtăm sforile.
Feliem pâinea când este bine temperată, pentru a nu se deforma miezul.
Spor și poftă bună!
COMENTARII