Dulciuri

Pandișpan cu prune și bezea

Pentru momentele dulci petrecute alături de cei dragi, în plin sezon al prunelor coapte și foarte aromate, merită să preparați rețeta de pandișpan cu prune și bezea.

Prăjiturile cu fructe proaspete sunt cele mai adorate vara. Sunt gustoase, sunt aspectuoase și sunt de nerefuzat. Toate fructele se combină armonios în blaturile de prăjituri, sau în creme, în sosuri și jeleuri.

Una dintre rețetele de prăjitură cu fructe foarte apreciată de pe blog este rețeta de pandișpan cu vișine și caise. Combinația dintre cele două tipuri de fructe este una de senzație.

Iar o rețetă de prăjitură asemănătoare cu cea de față este rețeta de prăjitură cu afine și bezea. Aceeași rețetă se poate prepara ulterior și cu fructe din compot, sau cu gem de fructe.

Prăjitura cu mere rase și bezea este un exemplu de prăjitură cu un succes garantat.

Cum se prepară rețeta de pandișpan cu prune și bezea

Rețeta de pandișpan este cea clasică. Probabil ați preparat-o de nenumărate ori pentru blaturi de tort. Însă îmbogățit cu prune în interior și decorat cu bezea se transformă într-un desert absolut delicios și spectaculos.

Pentru a nu fi foarte dulce bezeaua, adăugăm în ea și sucul de la o lămâie. Iar cantitatea de zahăr din blatul de pandișpan o potrivim în funcție de gustul prunelor.

Dacă și voi adorați deserturile cu prune, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvântul ”prune” în caseta de căutare de pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pandișpan cu prune și bezea.

Pandișpan cu prune și bezea secționat pe un platou alb, pe un napron verde, alături de o ceașcă cu ceai și prune proaspete pe o farfuriuță cu tacâmuri

Gătește Pandișpan cu prune și bezea

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Porție de pandișpan cu prune și bezea pe o farfurie albă

Ingrediente

  • Pentru blat de pandișpan cu diametrul de 25 cm:
  • 3 ouă de mărime medie
  • 3 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 350 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 200 gr prune fără sâmburi
  • 30 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • sucul de la 1 lămâie, medie
  • 1 vârf de linguriță cu sare

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru blatul de pandișpan, lăsăm ouăle pe masa de lucru pentru cel puțin 15 minute. Albușurile se vor mixa mult mai bine dacă sunt aduse la temperatura camerei.

Cum preparăm blat de pandișpan cu prune

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Spălăm prunele, le spargem în două și îndepărtăm sâmburii. Le tăiem în felii mai mici și le amestecăm cu zahărul pudră cu aromă de vanilie și cu scorțișoara. le lăsăm într-o sită să se scurgă surplusul de sirop.

Separăm albușurile de gălbenușuri, dar punem în alt bol 3 albușuri pe care le vom folosi la bezea. Presărăm sare peste albușurile pentru blatul de pandișpan, apoi le amestecăm cu mixerul până când devin cristaline. Adăugăm lingură cu lingură zahărul și amestecăm energic. Vom obține o bezea foarte fermă care rămâne lipită pe pereții bolului atunci când îl întoarcem invers. Îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă.

Presărăm puțină sare peste gălbenușuri, adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin și le amestecăm până la omogenizare. Sarea le ajută să-și intensifice culoarea. Adăugăm compoziția de gălbenușuri peste bezea și amestecăm ușor cu spatula. Apoi adăugăm treptat, făina în timp ce amestecăm ușor cu mișcări circulare pentru a menține compoziția aerată.

Ungem o formă de copt cu pereți detașabili cu unt sau ulei, atât la bază cât și pe laterale.  Întindem aluatul pentru blat de pandișpan în ea. Îl nivelăm cu o spatulă și presărăm deasupra lui prunele. Le înfigem ușor spre interior cu spatula. Coacem blatul de pandișpan cu prune pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.

Pregătim bezeaua pentru rețeta de pandișpan cu prune și bezea

Presărăm sare peste albușurile oprite și le mixăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul treptat, precum și zeama de lămâie și mixăm energic până când bezeaua devine foarte fermă.

Când blatul de pandișpan este ușor rumenit, îl scoatem din cuptor și întindem peste el bezeaua de albușuri.

Mai coacem pandișpanul cu prune și bezea pentru 12-15 minute, sau până când bezeaua capătă o culoare aurie.

Lăsăm deliciosul pandișpan cu prune și bezea să se răcească bine înainte de a-l porționa.

Este delicios și cu siguranță îl veți repeta.