Gătește Pandișpan cu prune și bezea
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat de pandișpan cu diametrul de 25 cm:
- 3 ouă de mărime medie
- 3 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- coaja de la o lămâie
- 350 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr prune fără sâmburi
- 30 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 100 gr zahăr
- sucul de la 1 lămâie, medie
- 1 vârf de linguriță cu sare
Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru blatul de pandișpan, lăsăm ouăle pe masa de lucru pentru cel puțin 15 minute. Albușurile se vor mixa mult mai bine dacă sunt aduse la temperatura camerei.
Cum preparăm blat de pandișpan cu prune
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spălăm prunele, le spargem în două și îndepărtăm sâmburii. Le tăiem în felii mai mici și le amestecăm cu zahărul pudră cu aromă de vanilie și cu scorțișoara. le lăsăm într-o sită să se scurgă surplusul de sirop.
Separăm albușurile de gălbenușuri, dar punem în alt bol 3 albușuri pe care le vom folosi la bezea. Presărăm sare peste albușurile pentru blatul de pandișpan, apoi le amestecăm cu mixerul până când devin cristaline. Adăugăm lingură cu lingură zahărul și amestecăm energic. Vom obține o bezea foarte fermă care rămâne lipită pe pereții bolului atunci când îl întoarcem invers. Îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă.
Presărăm puțină sare peste gălbenușuri, adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin și le amestecăm până la omogenizare. Sarea le ajută să-și intensifice culoarea. Adăugăm compoziția de gălbenușuri peste bezea și amestecăm ușor cu spatula. Apoi adăugăm treptat, făina în timp ce amestecăm ușor cu mișcări circulare pentru a menține compoziția aerată.
Ungem o formă de copt cu pereți detașabili cu unt sau ulei, atât la bază cât și pe laterale. Întindem aluatul pentru blat de pandișpan în ea. Îl nivelăm cu o spatulă și presărăm deasupra lui prunele. Le înfigem ușor spre interior cu spatula. Coacem blatul de pandișpan cu prune pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.
Pregătim bezeaua pentru rețeta de pandișpan cu prune și bezea
Presărăm sare peste albușurile oprite și le mixăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul treptat, precum și zeama de lămâie și mixăm energic până când bezeaua devine foarte fermă.
Când blatul de pandișpan este ușor rumenit, îl scoatem din cuptor și întindem peste el bezeaua de albușuri.
Mai coacem pandișpanul cu prune și bezea pentru 12-15 minute, sau până când bezeaua capătă o culoare aurie.
Lăsăm deliciosul pandișpan cu prune și bezea să se răcească bine înainte de a-l porționa.
Este delicios și cu siguranță îl veți repeta.
COMENTARII