Gătește Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat fraged cu ciocolată:
- 500 gr făină
- 2 gălbenușuri
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 125 ml lapte
- 200 gr ciocolată amăruie
- 50 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 vârf linguriță sare
- 1 plic praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură suc de lămâie.
- Pentru umplutură:
- 1 kg brânză proaspătă de vaci
- 2 banane coapte
- 2 linguri de smântână
- 2 albușuri
- 100 gr unt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 100 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 100 gr amidon
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de la o portocală răzuită
- 50 gr ciocolată topită pentru decor.
Mod de preparare
Mai întâi pregătim aluatul fraged cu ciocolată, care necesită mai mult timp.
Punem într-o crăticioară ciocolata mărunțită, împreună cu untul și laptele. Așezăm crăticioara la foc minim și amestecăm continuu până când se topesc ingredientele solide, iar compoziția este omogenă. Stingem focul și lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească.
Punem gălbenușurile într-un bol, adăugăm un praf de sare și zahărul și le amestecăm până când se dizolvă zahărul. Adăugăm și esența, apoi încorporăm compoziția cu ciocolată, răcită. Dizolvăm bicarbonatul în sucul de lămâie și îl adăugăm în compoziție.
Trecem prin sită făină cu praful de copt și încorporăm amestecul în compoziția de mai sus. Vom obține un aluat ușor ferm și nelipicios. Îl împachetăm în folie alimentară și îl lăsăm la odihnit timp de 10-15 minute.
În acest interval de timp, pregătim compoziția de brânză pentru pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată.
Sfărâmăm bananele și le amestecăm cu brânza, într-un bol. Adăugăm untul moale, smântâna, jumătate din coaja de portocală răzuită și esența.
Amestecăm cele două albușuri presărate cu sare, până când devin spumoase. Adăugăm zahărul și le amestecăm energic, până când obținem o bezea fermă.
Adăugăm treptat bezeaua de albușuri în compoziția de brânză. Potrivim textura compoziției adăugând amidon alimentar.
Înainte de a forma pasca în forma de copt, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Folosim o formă de copt cu diametrul de 24 cm pe care o ungem cu unt sau ulei și presărăm făină. Întindem aluatul fraged într-o foaie circulară de aproximativ 50 cm diametrul. O modelăm în interiorul formei de copt, iar marginile le lăsăm să cadă libere spre exterior.
Turnăm compoziția de brânză în interiorul aluatului fraged cu ciocolată. Aducem marginile aluatului peste compoziția de brânză și le așezăm cât mai uniform. Mijlocul va rămâne liber, fără aluat.
Punem tava în cuptor și coacem delicioasa pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată pentru 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se răcească complet în forma de copt și abia apoi o transferăm pe platou și o decorăm cu ciocolată topită și coajă de portocală răzuită. O porționăm când este bine răcită, pentru a nu se deforma.
Spor și poftă bună!
COMENTARII