Dulciuri

Pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci

Dacă îți plac deserturile cu pere și ești în căutare de rețete savuroase, încearcă și rețeta de pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci. Se prepară rapid și ușor și este o rețetă simplă, dar elegantă, perfectă pentru un moment de răsfăț.

Perele sunt fructe versatile ce pot fi incluse în diferite rețete de preparate atât dulci cât și sărate.

Din categoria preparatelor dulci îți recomandăm rețeta de chec cu vanilie și pere întregi. Este un desert elegant și surprinzător, perfect pentru a impresiona musafirii sau pentru a transforma o zi obișnuită într-una specială.

Iar o rețetă delicioasă și spectaculoasă de pere umplute în aluat foietaj. Este un desert care cucerește atât papilele cât și privirile celor ce se vor bucura de el.

Mai poți încerca și rețeta de tarta Tatin cu pere. Este rețeta unui desert clasic franțuzesc, în care dulceața naturală a perelor caramelizate se îmbină perfect cu textura crocantă a aluatului de patiserie.

Despre rețeta de pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci

Această rețetă rafinată combină dulceața naturală a perelor coapte cu textura cremoasă și aroma intensă a brânzeturilor maturate. Mierea adaugă o notă de caramel delicat, iar nucile prăjite completează preparatul cu o crocantă plăcută. Este o gustare sofisticată, potrivită atât ca aperitiv, cât și ca desert.

La prima mușcătură, simți textura moale și suculentă a perelor coapte, urmată de explozia de arome ale brânzei topite, care aduce un contrast perfect între cremozitate și ușoara sa notă sărată. Mierea completează armonios întregul ansamblu cu dulceața sa catifelată, iar nucile prăjite adaugă un crocant plăcut. Cimbrul, dacă este folosit, oferă o notă subtilă de prospețime, transformând acest preparat într-o adevărată delicatesă gourmet.

Găsești pe blog mai multe rețete de deserturi cu pere, de unde o poți încerca pe cea care te atrage mai mult.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci.

pară gratinată cu brânză, miere și nuci pe un platou, alături de brânză

Gătește Pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci

Timp de preparare

20 min

Nivel

ușor

Porții

4

Pere cu miere, brânză și nuci pe un platou

Ingrediente

  • 2 pere bine coapte, dar ferme
  • 80 g brânză cu mucegai albastru (ex. Gorgonzola, Roquefort sau Stilton) sau brânză de capră maturată
  • 30 g nuci prăjite ușor și tocate grosier
  • 2 linguri miere (ideal o miere florală, cum ar fi cea de salcâm)
  • 1 linguriță unt (pentru uns tava)
  • crenguțe de rozmarin
  • piper proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare

Înainte de a pregăti perele preîncălzește cuptorul la 180°C.

Apoi taie perele în jumătăți și scoate cotorul cu o linguriță sau un cuțit mic.

Dacă vrei, poți scobi ușor mijlocul fiecărei jumătăți pentru a face mai mult loc pentru brânză.

Așază perele într-o tavă tapetată cu unt.

Pune câte o bucățică de brânză în fiecare jumătate de pară, umplând scobitura formată, dar presară mici bucăți de brânză pe toată suprafața perelor. Apoi presară nucile tocate peste brânză.

Stropește fiecare jumătate de pară cu miere și adaugă un praf de piper proaspăt măcinat. Dacă îți place aroma ierburilor, presară puțin cimbru deasupra.

Introdu tava în cuptor și coace perele timp de 15-20 de minute, până când se înmoaie ușor și brânza devine cremoasă.

Pentru un efect gratinat mai intens, poți porni grill-ul în ultimele 2-3 minute.

Lasă delicioasele pere gratinate cu brânzeturi, miere și nuci să se răcorească ușor, apoi servește-le calde, cu un fir subțire de miere suplimentară deasupra.

Le poți acompania cu felii de baghetă prăjită sau chiar cu un vin alb sec, precum un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay maturat.

Spor și poftă bună!