Dulciuri

Pere umplute în aluat foietaj

Dacă vă plac perele de toamnă, dar și deserturile cu pere, avem pentru voi o rețetă delicioasă și spectaculoasă de pere umplute în aluat foietaj.

Este un desert care cucerește atât papilele cât și privirile celor ce se vor bucura de el. Aluatul foietaj se poate prepara și în casă, sau, mai simplu, se poate prepara un aluat fraged de tartă.

Noi apelăm foarte des și la aluatul foietaj din comerț pentru că ne place în mod deosebit cum se comportă. Și marii chefi tot la acesta apelează pentru că este mult de lucru, dar și de așteptat la prepararea unui aluat foietaj de casă.

Vedeți aici cum se prepară și rețeta pentru aluat foietaj de casă. Nu se prepară foarte greu, dar se prepară în mai multe etape și necesită mult timp.

Iar dacă doriți să preparați în casă și foi subțiri pentru plăcintă, vedeți aici rețeta.

Cum se prepară rețeta de pere umplute în aluat foietaj

 

Pentru desertul cu pere de azi, avem de pregătit perele, pe care le decojim și le fierbem într-un sirop. Apoi pregătim o umplutură cu nuci. Le umplem cu aceasta după ce îndepărtăm cotoarele și le îmbrăcăm în fâșii de aluat. Le dăm la cuptor și așteptăm cuminți să se rumenească aluatul și să ne bucurăm de un desert savuros și spectaculos.

Iar dacă vă plac deserturile cu pere, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete interesante. Tastați cuvântul ”pere” în caseta de căutare de pe blog, pentru a ajunge la ele.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pere umplute în aluat foietaj.

Două pere umplute în aluat și coapte, așezate pe două farfurii, o pară secționată

Gătește Pere umplute în aluat foietaj

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Două pere umplute în aluat foietaj pe două farfurii, alături de câte două batoane de scorțișoară

Ingrediente

 • 4 pere mai mari, nu foarte suculente
 • 400 gr aluat foietaj
 • 1 ou + 1 praf de sare, pentru uns aluatul
 • Pentru sirop:
 • 100 gr de zahăr
 • 250 ml de apă
 • 1 linguriță de scorțișoară
 • Pentru umplutură:
 • 100 gr biscuiți
 • 100 gr nucă măcinată mai grosier
 • 2-3 linguri din siropul de la pere

Mod de preparare

Începem cu pregătirea perelor și a siropului în care le fierbem. Punem apa cu zahărul și scorțișoara la fiert, într-o cratiță mai mică. Decojim perele, dar le păstrăm codițele și le punem la fiert în siropul din cratiță. Dacă vă plac perele poșate în vin, puteți să recurgeți la acea variantă. Important este ca perele să fie pătrunse și aromate.

După ce miezul perelor este pătruns de siropul din cratiță, le scoatem pe un platou și le lăsăm la temperat.

Siropul îl fierbem în continuare până devine consistent ca o miere ușor cursivă.

Când perele sunt temperate, cu un dispozitiv circular scoatem cotoarele, dar cu mare atenție să nu rupem și codițele.

Cum preparăm pere umplute în aluat foietaj

Pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Măcinăm biscuiții și nucile, dar nu foarte fin și le amestecăm adăugând și puțin din sirop, atât cât să se omogenizeze amestecul. Cu ajutorul unei lingurițe, umplem perele cu acest amestec.

Întindem aluatul foietaj pe masa de lucru și îl secționăm în fâșii de aproximativ 1,5 cm lățime. Ungem fâșiile de aluat cu puțin sirop, folosind o pensulă și le rulăm peste pere. Avem grijă să formăm la baza perelor un coșuleț din aluat, așa încât să nu cadă umplutura.

Ungem aluatul de deasupra perelor cu ou amestecat cu un praf de sare, pentru a prinde culoare plăcută în timpul tratamentului termic.

Așezăm perele într-o formă de copt în care așezăm hârtie.

Punem forma în cuptor și coacem perele umplute în aluat foietaj pentru 35-40 de minute la 200 de grade Celsius, sau până când se rumenește bine aluatul la exterior. Le servim glazurate cu sirop.

 

Spor la preparat pere umplute în aluat foietaj și poftă bună la savurat!