Aluaturi sărate
Plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie
Pentru că am avut piure de cartofi în meniu, cu o zi înainte, pe cel care a rămas l-am folosit la această minunată rețetă de Plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie.
Adesea ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi și parcă nu mai este gustos reîncălzit, așa că îl includem în diverse aluaturi.
A ieșit chiar gustoasă plăcinta cu aluat de cartofi, umplută cu felii de șuncă și cașcaval și a mers de minune servită cu roșii cherry stropite cu ulei de măsline și presărate cu oregano. Este foarte bună și cu ketchup, dar și cu murături.
Dacă n-ați încercat-o, v-o recomand cu toată încrederea!
Ingrediente
- Aluat pentru 4 plăcinte:
- 750 gr piure de cartofi, nu foarte tare
- 250 gr făină
- 2 ouă medii
- sare și piper
- 1 linguriță praf de copt
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- Pentru umplut:
- felii de cașcaval
- felii de șuncă presată
- ketchup pentru uns aluatul
- ulei pentru uns mâinile și tigaia
Mod de preparare
Iată cât de simplu pregătim Rețeta Plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie!
De menționat că piureul de cartofi a fost preparat cu o zi înaine, după rețeta clasică cu unt și lapte.
Adăugăm peste piureul de cartofi făina amestecată cu praful de copt, ouăle, pătrunjelul tocat, busuioc uscat, piper și sare și amestecăm bine totul. Vom obține un aluat ușor moale și lipicios. Îl lăsăm așa, deoarece nu ne dorim un aluat tare, făinos. Dar, în funcție de textura piureului se mai poate adăuga puțină făină.
Lăsăm aluatul la odihnit 15-20 de minute, pentru a se activa praful de copt.
Apoi, turnăm puțin ulei în mâini, le ungem bine, și mai ungem și suprafața de lucru și tigaia.
Luăm din aluat 1/4 și îl întindem presându-l cu mâinile, pe suprafața de lucru, unsă. Îl întindem într-o foaie de 4-5 mm. Ungem foaia de aluat din piure de cartofi cu puțin ketchup, apoi așezăm felii subțiri de șuncă. Punem 2 felii generoase, sau câte ne îndurăm, să iasă plăcinta gustoasă. Peste acestea, adăugăm felii de cașcaval și împachetăm aluatul cu umplutura în două. Dacă aveți niște forme mai mari de colțunași, le puteți folosi. Împachetăm bine aluatul să nu rămână ingredientele din interior neacoperite. Cașcavalul trebuie să rămână la mijloc, între feliile de șuncă pentru a se topi lent în timpul procesului termic.
Transferăm plăcinta în tigaia unsă și încinsă și o coacem la foc mediu, pe ambele părți. Punem și un capac peste tigaie să se coacă plăcinta uniform, dar avem grijă să o verificăm, pentru a nu se arde.
Este foarte gustoasă această Plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, mai ales servită ușor caldă, dar merge și rece, luată la pachet. Merge tare bine și reîncălzită.
Sper să vă fie de folos această rețetă!
* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.
*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.
COMENTARII