Gătește Plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru prepararea piureului de cartofi:
- 2 cartofi medii
- apa cât sa fiarbă acoperiți
- 1 linguriță de sare
- 25 gr de unt
- Pentru aluat:
- aprox. 600-650 gr de făină
- 25 gr de drojdie
- 1 lingură de zahar
- piureul de cartofi rezultat
- 1 lingură de smântână
- 250 ml din apa în care au fiert cartofii
- 150 gr de brânză telemea, sărată
- opțional, verdeața preferată
Mod de preparare
Mai întâi pregătim un piure clasic de cartofi.
Punem la fiert cartofii curățați și tocați în cuburi, în apă rece cât să îi acopere. După ce îndepărtăm spuma care se formează la suprafață, adăugăm și o linguriță de sare.
Fierbem cartofii până când se pot pasa. Îi scurgem de zeamă, adăugăm untul și îi pasăm, transformându-i într-un piure cremos. Îl lăsăm să se răcească ușor.
Punem într-un bol drojdia cu zahărul și le amestecăm până la diluare. Apoi adăugăm 250 ml din zeama caldă, în care au fiert cartofii, dar și o mână de făină. Omogenizăm maiaua și o lăsăm la loc călduț până când își dublează volumul.
Adăugăm peste piureul de cartofi smântâna și brânza sărată, răzuită. Apoi punem și maiaua dezvoltată și omogenizăm bine compoziția. La final adăugăm treptat făina și frământăm un aluat compact și ușor moale, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit aproximativ 35-40 de minute. Apoi formăm, cu mâinile unse cu ulei niște bile din aluat cât mingea de tenis și le aplatizăm ușor în formă ovală. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute.
Apoi le prăjim într-o tigaie cu ulei încins, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
COMENTARII