Gătește Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Delicii fragede și aromate
Timp de preparare
25 min
Nivel
mediu
Porții
16

Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 g făină
- 200 g unt gras (sau 150 g untură pentru extra frăgezime)
- 100 g smântână fermentată (pentru frăgezime și gust bogat)
- 1 ou
- 1 pliculeț (7 g) drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
- 100 ml lapte călduț
- 1 linguriță zahăr (pentru activarea drojdiei)
- 1 linguriță sare
- 1 legătură leurdă proaspătă (aprox. 40 g)
- ½ legătură pătrunjel verde
- Pentru uns și decor:
- 1 gălbenuș de ou
- 1 lingură lapte
- Semințe de susan, chimen sau mac (opțional, pentru decor)
Mod de preparare
Începe cu pregătirea drojdiei. Într-un bol mic, amestecă drojdia cu laptele călduț și zahărul. Lasă să stea 10 minute, până devine spumoasă. Dacă folosești drojdie proaspătă, sfărâmă-o și freac-o cu zahărul înainte de a adăuga laptele.
Pregătirea aluatului.
Spală bine leurda și pătrunjelul, apoi toacă-le foarte fin. Leurda se va încorpora în aluat, oferindu-i o aromă delicată de usturoi.
Într-un bol mare, pune făina cernută și adaugă sarea. Taie untul rece cubulețe și fărâmițează-l în făină cu vârful degetelor, până obții un aluat nisipos. Dacă folosești untură, procedeul este similar.
Fă o adâncitură în mijloc și adaugă drojdia activată, oul bătut, smântâna și verdețurile tocate. Frământă aluatul până devine omogen, elastic și nelipicios. Dacă este prea tare, mai adaugă 1-2 linguri de lapte.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră, într-un loc călduț.
Modelare și coacere pogăcele cu leurdă și pătrunjel
Pe o suprafață presărată cu făină, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Cu un pahar sau o formă rotundă (diametru de 4-5 cm), taie pogăcelele.
Pentru un plus de finețe, poți împături aluatul de 2-3 ori, întinzându-l între fiecare împăturire. Aceasta va da un efect foietat, cu straturi aerate.
Așază pogăcelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Amestecă gălbenușul cu laptele și unge fiecare pogăcelă, pentru un luciu frumos.
Presară semințe de susan, mac sau chimen, dacă dorești.
Coace pogăcelele în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20-25 de minute, până devin aurii și ușor crocante la exterior.
Sfaturi și variații
Pentru un aluat mai fraged, folosește untură în loc de unt și vei obține pogăcele care se topesc în gură.
Dacă îți plac mai brânzoase, poți adăuga 50 g brânză telemea rasă în aluat.
Pentru un plus de savoare, poți înlocui smântâna cu iaurt grecesc.
Vrei o variantă mai rustică? Adaugă 1 lingură de făină integrală pentru o textură ușor mai densă.
Pogăcelele pot fi congelate! Dacă îți rămân, le poți păstra la congelator și le reîncălzești ușor în cuptor înainte de servire.
Aceste pogăcele cu leurdă și pătrunjel se servesc simple, ca gustare rapidă. Sunt delicioase alături de un ceai cald sau un pahar de lapte.
Se potrivesc de minune cu o pastă de brânză cu smântână sau cu un sos de iaurt și usturoi.
Pogăcelele completează perfect supele delicate, cum ar fi supa cremă de cartofi, de leurdă sau de ciuperci.
Pot fi servite la petreceri, lângă un platou de mezeluri sau brânzeturi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII