Dulciuri

Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Brownie cu cireșe

Nu putem lăsa sezonul cireșelor să treacă fără a profita de gustul lor și în rețete delicioase de deserturi.  De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de prăjitură cu ciocolată și cireșe, sau Brownie cu cireșe.

Ne plac mult blaturile cu ciocolată în interior, au o textură deosebită, ușor umedă și mai densă. Textura acestora depinde și dacă adăugăm praf de copt sau bicarbonat de sodiu în aluat. De data aceasta am optat pentru puțin bicarbonat de sodiu, cu toate că rețeta clasică de brownie nu prevede agenți de creștere la ingrediente. Însă rețetele se pot reinterpreta după preferințele fiecăruia.

Și pentru că vara este sezonul prăjiturilor cu fructe proaspete, ne întrecem în a prepara diferite combinații de aluaturi cu fructe.

Citește și: Granita de cireșe. Desert răcoros din bucătăria italiană

Din categoria rețetelor de prăjituri cu fructe și ciocolată mai găsiți pe blog și rețeta de brownie cu zmeură și fistic. Combinația de zmeură cu gust acrișor și plăcut aromată și blatul cu ciocolată, ușor umed și cu gust dulce-amărui este demențială. Iar fisticul presărat pe deasupra, ușor sărat și crocant, desăvârșește gustul prăjiturii.

Iar din categoria prăjiturilor cu cireșe vă recomand, în mod deosebit, rețeta de prăjitură cu cireșe și cremă de brânză.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu ciocolată și cireșe

Pentru rețeta de față preparăm un blat de brownie cu ciocolată amăruie și unt gras. Presărăm cireșe fără sâmburi peste el și îl coacem în modul clasic.

Ca și arome am optat pentru vanilie, dar ne-ar fi tentat și menta, că tot este sezonul ei. Dacă adorați prăjiturile cu multă ciocolată, puteți prepara și o glazură deasupra. Noi am preferat-o simplă, de data aceasta.

Găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi cu cireșe, dar și cu alte fructe proaspete. Și, de asemeni, găsiți foarte multe rețete de deserturi cu ciocolată.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu ciocolată și cireșe sau Brownie cu cireșe.

Trei porții de prăjitură cu ciocolată și cireșe pe un platou, alături de cireșe proaspete

Gătește Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Brownie cu cireșe

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

24

Trei porții de prăjitură cu ciocolată și cireșe pe un platou, alături de cireșe proaspete

Ingrediente

  • Pentru o tavă de 23/36 cm:
  • 4 ouă, medii
  • 125 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 175 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 350 gr cireșe fără sâmburi

Mod de preparare

În primul rând vom pune ciocolata ruptă împreună cu untul tăiat în cuburi și laptele într-un vas, pe foc. Amestecăm în vas până când se topesc untul și ciocolata și se omogenizează compoziția. Stingem focul și lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10 minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

În două boluri separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și introducem mixerul în ele. Le mixăm până când devin spumoase și cristaline. Apoi, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată ușor temperată. Omogenizăm bine compoziția și o încorporăm în bezea.  Adăugăm, treptat, făina amestecată cu bicarbonatul.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 23/36 cm și întindem compoziția cu ciocolată în ea.

Deasupra presărăm cireșele fără sâmburi și coacem minunata prăjitură cu ciocolată și cireșe pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa.

O putem decora cu zahăr pudră, sau cu glazură de ciocolată. Este delicioasă și merită preparată!