Dulciuri

Brownie cu zmeură și fistic

Blaturile de brownie ne plac în mod deosebit chiar și simple, însă prăjitura Brownie cu zmeură și fistic este peste așteptări de gustoasă. Combinația de zmeură cu gust acrișor și plăcut aromată și blatul cu ciocolată, ușor umed și cu gust dulce-amărui este demențială. Iar fisticul presărat pe deasupra, ușor sărat și crocant, desăvârșește gustul prăjiturii.

Zmeura este preferata noastră dintre fructele de pădure și nu ezităm să o adăugăm în diverse rețete de dulciuri. Preparăm și dulceață de zmeură, dar și gem de zmeură fără semințe, special pentru cremele de deserturi.

Lichiorul de zmeură, sau zmeurata este băutura noastră preferată ce nu lipsește din cămară niciodată.

O rețetă deosebită de tort cu zmeură pe care v-o recomand cu drag este rețeta de tort cu mango, mac și jeleu de zmeură. Este un tort ce va cuceri instant orice iubitor de desert. Merită preparat și pentru o ocazie deosebită.

Rețetă de Brownie cu zmeură și fistic

Pentru rețeta de față pregătim un blat de brownie cu ciocolată amăruie, fără alte arome. Este suficientă aroma zmeurei pentru a desăvârși gustul. Fisticul îl vom trage ușor la tigaie cu puțină sare. Va da un gust senzațional prăjiturii. Nu trebuie să fie foarte sărat, doar o idee. Încercați și o să vedeți diferența, dacă obișnuiați să folosiți doar fistic crud, nesărat.

Și pentru că mereu se pune întrebarea de ce prăjitura se numește Brownie și nu Negresă, vom lămuri acest aspect.

Rețetele de Negresă se prepară cu pudră de cacao în aluat. În schimb, rețetele de Brownie se prepară cu ciocolată topită în aluat. Brownies au o textură mai densă și ușor umedă.

Găsiți pe blog mai multe rețete de negresă, dar și de brownie. Le descoperiți tastând cuvintele respective în caseta de căutare de pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Brownie cu zmeură și fistic.

Brownie cu zmeură și fistic în tavă

Gătește Brownie cu zmeură și fistic

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

24

Brownie cu zmeură și fistic în tavă

Ingrediente

  • 4 ouă, medii
  • 120 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 175 gr făină
  • 25 gr pudră de cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 250 gr zmeură
  • 50 gr fistic
  • 1/4 linguriță sare fină

Mod de preparare

Începem prin a topi ciocolata împreună cu untul. Punem untul tăiat în cuburi, ciocolata ruptă și laptele într-un vas, pe foc. Amestecăm continuu până când se topesc untul și ciocolata și se omogenizează compoziția. Lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10 minute, timp în care ne ocupăm de restul ingredientelor și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Tragem la tigaie fisticul mărunțit și presărat cu puțină sare.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase și cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Amestecăm gălbenușurile cu compoziția de ciocolată ușor răcită, și încorporăm compoziția în bezea.  Adăugăm, treptat, făina amestecată cu pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.

Tapetăm o tavă de 23/36 cm cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru blat de brownie.

Presărăm zmeura pe deasupra și o înfigem ușor în aluat. Printre zmeură presărăm fisticul.

Coacem prăjitura Brownie cu zmeură și fistic pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa și savura cu poftă.

Să vă fie de folos!