Gătește Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat:
- 150 ml lapte
- 150 ml apă
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr făină
- 5 ouă medii
- 1 praf de sare.
- Pentru cremă bavareză:
- 5 gălbenușuri
- 125 gr zahăr
- 100 ml lapte
- 1/2 baton vanilie
- 10 gr gelatină
- 250 gr frișcă
- 1 praf de sare.
- Pentru decor:
- 50 gr ciocolată amăruie
- fulgi de migdale
- frunze de mentă.
Mod de preparare
Pentru prepararea blatului de prăjitură punem pe flacăra aragazului o crăticioară în care adăugăm untul, laptele și apa. Amestecăm ingredientele până la topirea untului. Lăsăm lichidul din crăticioară să atingă punctul de fierbere și adăugăm toată făina odată. Amestecăm energic până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Va rezulta un aluat compact pe care îl lăsăm să se răcească, apoi încorporăm pe rând în el, ouăle. Aici este puțin mai mult de lucru pentru că trebuie să amestecăm bine după adăugarea fiecărui ou, pentru a se încorpora perfect în aluat. De acest pas depinde foarte mult reușita blatului.
Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius și întindem aluatul într-o tavă de 23/36 cm, tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem aluatul opărit pentru 20 minute la 200 de grade Celsius și alte 15 minute la 180 de grade Celsius. Nu vom deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii. Iar după coacere, mai lăsăm blatul 5-6 minute în cuptor, apoi întredeschidem ușa ușor și o lăsăm așa 8-10 minute.
Preparăm crema bavareză
Punem gălbenușurile într-o crăticioară, adăugăm un praf de sare și zahărul și le amestecăm până la omogenizare. Așezăm crăticioara pe baie de aburi și amestecăm intens compoziția de gălbenușuri până când se deschide la culoare și capătă textură spumoasă.
COMENTARII