Gătește Prăjitură cu cremă de mac și crumble
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat fraged:
- 1 ou
- un praf sare
- 150 gr de unt cu 82% grăsime
- 150 gr de iaurt cremos
- 7 gr praf de copt
- 450-500 gr făină
- 2 ml esență de vanilie
- 1 linguriță de oțet
- Pentru crema de mac:
- 500 gr semințe de mac
- 1 litru de lapte
- 150 gr de zahăr
- coajă de lămâie
- vanilie
- 1 ou
- Pentru crumble:
- 50 gr unt
- 80 gr făină
- 50 gr zahăr pudră
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Începem cu prepararea cremei de mac, pentru că macul necesită un timp îndelungat de hidratare.
Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau de nuci. Apoi, punem laptele la fiert și adăugăm un praf de sare și zahărul. Adăugăm macul măcinat și amestecăm rapid pentru omogenizare. Fierbem crema la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.
Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. A doua zi adăugăm un ou întreg pentru a-i asigura o textură mai cremoasă.
A doua zi pregătim aluatul fraged pentru rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble.
Amestecăm făina cu praful de copt și sarea într-un bol încăpător. Creăm o adâncitură la mijloc și punem acolo untul moale, oul, oțetul, iaurtul, esența. Începem să amestecăm ingredientele de la centru, încorporând treptat și făina de pe margini. Frământăm rapid aluatul până când nu va mai fi lipicios.
Îl împachetăm într-o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20-30 de minute.
Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim o formă de copt cu dimensiunile de 20/30 cm. Ungem interiorul cu unt moale și întindem aluatul la baza tăvii.
Peste aluat întindem crema de mac. Apoi pregătim rapid crumble.
Pentru aluatul de crumble amestecăm într-un bol făina cu zahărul pudră și un praf de sare. Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi. Amestecăm rapid ingredientele pentru a nu da timp untului să se topească. Amestecăm cu vârfurile degetelor obținând un aluat nisipos. Presărăm acest aluat peste crema de mac și punem tava la cuptor.
Coacem delicioasa prăjitură cu cremă de mac și crumble pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se răcească bine înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
COMENTARII