Dulciuri

Prăjitură cu cremă de mac și crumble

Pentru porția de desert cu care să-i răsfățăm pe cei dragi, rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble este mai mult decât ideală. Se prepară ușor și nu necesită ingrediente complexe. Crema de mac este chiar deosebită, iar aluatul fraged și cel de crumble se combină armonios cu aceasta.

Mai găsiți pe blog o rețetă de prăjitură cu foi fragede și mac, dar puțin deosebită față de aceasta. Este o rețetă din bucătăria lui Vlăduț, îndrăgitul bucătar de la ”Neatza cu Răzvan și Dani”.

Și tot din categoria rețetelor de prăjituri cu mac, vă mai recomand de pe blog și rețeta de prăjitură cu mac și piersici din compot. Aceasta este mai deosebită, ceva mai complexă, dar foarte delicioasă și spectaculoasă.

Dar nici rețeta de ruladă cu dovleac și mac nu se lasă mi prejos. Are un aspect spectaculos și o combinație interesantă de culori și texturi.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble

Despre aluatul fraged am tot povestit pe blog pentru că îl repetăm la foarte multe rețete. Este acel aluat care devine ușor sfărâmicios după ce se frăgezește. Îl folosim și la rețetele de cornulețe, chiar și la tarte.

Vedeți aici o rețetă de cornulețe fragede cu mac. Crema de mac este simplu de preparat, însă necesită câteva ore după fierbere, pentru a se hidrata semințele de mac. Iar aluatul pentru crumble este acel aluat nisipos ce se prepară din unt rece și făină.

Dacă vă plac astfel de deserturi cu mac, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble.

Prăjitură cu cremă de mac și crumble porționată în tavă și pe farfurie

Gătește Prăjitură cu cremă de mac și crumble

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Prăjitură cu cremă de mac și crumble porționată în tavă și pe farfurie

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged:
  • 1 ou
  • un praf sare
  • 150 gr de unt cu 82% grăsime
  • 150 gr de iaurt cremos
  • 7 gr praf de copt
  • 450-500 gr făină
  • 2 ml esență de vanilie
  • 1 linguriță de oțet
  • Pentru crema de mac:
  • 500 gr semințe de mac
  • 1 litru de lapte
  • 150 gr de zahăr
  • coajă de lămâie
  • vanilie
  • 1 ou
  • Pentru crumble:
  • 50 gr unt
  • 80 gr făină
  • 50 gr zahăr pudră
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremei de mac, pentru că macul necesită un timp îndelungat de hidratare.

Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau de nuci. Apoi, punem laptele la fiert și adăugăm un praf de sare și zahărul. Adăugăm macul măcinat și amestecăm rapid pentru omogenizare. Fierbem crema la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.

Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. A doua zi adăugăm un ou întreg pentru a-i asigura o textură mai cremoasă.

A doua zi pregătim aluatul fraged pentru rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble.

Amestecăm făina cu praful de copt și sarea într-un bol încăpător. Creăm o adâncitură la mijloc și punem acolo untul moale, oul, oțetul, iaurtul, esența. Începem să amestecăm ingredientele de la centru, încorporând treptat și făina de pe margini. Frământăm rapid aluatul până când nu va mai fi lipicios.

Îl împachetăm într-o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20-30 de minute.

Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim o formă de copt cu dimensiunile de 20/30 cm. Ungem interiorul cu unt moale și întindem aluatul la baza tăvii.

Peste aluat întindem crema de mac. Apoi pregătim rapid crumble.

Pentru aluatul de crumble amestecăm într-un bol făina cu zahărul pudră și un praf de sare. Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi. Amestecăm rapid ingredientele pentru a nu da timp untului să se topească. Amestecăm cu vârfurile degetelor obținând un aluat nisipos. Presărăm acest aluat peste crema de mac și punem tava la cuptor.

Coacem delicioasa prăjitură cu cremă de mac și crumble pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească bine înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.