Deserturi de post

Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post

Această prăjitură cu dovleac în aluat și crumble pe deasupra, este ideală pentru răsfățul dulce din zilele de post și nu numai. Rețeta este simplă și ușoară, iar gustul este absolut delicios și foarte aromat. Și aspectul este unul cuceritor, datorită culorii dovleacului, dar și aluatului crumble de deasupra.

Deserturile cu dovleac sunt la mare căutare în sezonul rece. Ies și delicioase, și aspectuoase, chiar și în varianta de post. Rețetele sunt foarte versatile. Putem folosi dovleacul atât în compoziția blaturilor de prăjituri sau torturi, cât și sub formă de cremă.

Vedeți aici o rețetă de cornuri de post cu dovleac în aluat și scorțișoară. Este o rețetă ușoară, cu ingrediente simple și accesibile. Cornurile astfel preparate pot fi savurate la micul dejun, alături de un ceai delicios și aromat. Mai pot fi savurate și în pauza de cafea, dar pot fi incluse și în pachetele copiilor pentru școală.

O altă rețetă delicioasă de pe blog este cea de pancakes de post cu dovleac plăcintar. Pe lângă dovleacul plăcintar copt și făcut piure, în compoziția de pancakes mai adăugăm sirop de arțar foarte gustos și aromat.

Impresii despre prăjitură cu dovleac în aluat și crumble

Această delicioasă prăjitură combină gustul dulce și aromat al dovleacului copt cu textura crocantă a crumble-ului, oferind o experiență plăcută de fiecare dată când o servești. Scorțișoara și nucșoara amplifică aroma, iar crumble-ul aduce un contrast interesant față de miezul moale al prăjiturii.

Prăjitura poate fi preparată cu succes și pentru un platou cu prăjituri festive, de post.

Dar mai găsești pe blog și alte rețete de deserturi simple cu dovleac, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post.

Cinci porții de prăjitură cu dovleac în aluat și crumble pe un platou

Gătește Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Șase porții de prăjitură cu dovleac în aluat și crumble pe un platou

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 g piure de dovleac copt
  • 150 g zahăr brun
  • 100 ml ulei
  • 250 g făină
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță nucșoară (opțional)
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă.
  • Pentru crumble:
  • 100 g făină
  • 50 g zahăr brun
  • 50  g ulei de cocos solidificat
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Prepararea aluatului.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă pătrată de 20/20 cm (sau rotundă de 24 cm) cu hârtie de copt.

Într-un bol mare, amestecă piureul de dovleac copt cu zahărul brun și uleiul. Amestecă bine până la omogenizare.

Separat, combină ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, nucșoara și sarea.

Adaugă amestecul uscat treptat în cel umed, alternând cu apa minerală. Amestecă până obții un aluat uniform, fără cocoloașe.

Prepararea crumble-ului.

Într-un bol, amestecă făina, zahărul brun și sarea. Adaugă uleiul de cocos rece și frământă cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă, cu bucățele mici de aluat.

Asamblare și coacere prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post

Întinde aluatul în tava pregătită și nivelează-l.

Presară crumble-ul uniform deasupra, acoperind aluatul într-un strat generos.

Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 35-40 de minute.

Lasă prăjitura să se răcească înainte de a o tăia. Se va păstra fragedă și ușor crocantă la suprafață, fiind perfectă pentru o după-amiază dulce. Decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Spor și poftă bună!