Dulciuri

Foi de napolitane cu nucă și caramel

Prăjitura din foi de napolitane cu nucă și caramel face parte din colecția deserturilor cu iz de copilărie pe care vrei s-o repeți necontenit. De fapt, combinația de nuci și caramel este irezistibilă, indiferent că-i tort sau prăjitură.

Este o rețetă veche, simplă și gustoasă, care nu necesită foarte mult timp de preparare.

Am avut de ales, din vechiul meu caiet cu rețete de prăjituri, două variante. Una cu ouă în compoziție și aceasta, cu o cremă de caramel cu făină și lapte, care m-a convins. Am redus cantitățile de zahăr și unt pentru că mi s-au părut exagerate și am obținut o prajitură din foi de napolitane cu nucă și caramel, exact pe gustul nostru.

Spor la treaba si pofta buna!

Sper sa o încercați, nu numai pentru că este delicioasă, ci și de dragul amintirilor din coplilărie 🙂 .

Tot din categoria rețetelor cu amintiri din copilărie mai fac parte și:

Rețeta de ciocolată de casă

Rețeta de salam de biscuiți

Sunt trei rețete de prăjituri pe care le preparau mămicile și bunicile de sărbători și tare îndrăgite erau.

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Foi de napolitane cu nucă și caramel

Gătește Foi de napolitane cu nucă și caramel

Timp de preparare

30

Porții

15-20

Foi de napolitane cu nucă și caramel

Ingrediente

  • 4 foi de napolitană (20×30 cm)
  • 300 gr zahăr
  • 50 ml apă
  • 200 gr unt
  • 200 gr nuci
  • 40 gr făină (2 linguri)
  • 250 ml lapte
  • o lingură esență de rom

Mod de preparare

Întâi de toate tocăm nucile sau, așa cum am făcut eu, puneți-le într-o pungă și treceți cu sucitorul peste ele până se mărunțesc.

Apoi, amestecăm făina cu laptele, turnând laptele în fir subțire și amestecând rapid să nu se formeze cocoloașe.

Într-o crăticioară, punem zahărul, apa și lăsăm să fiarbă până când zahărul se topește și capătă o culoare frumoasă, arămie. Adăugăm apoi untul tăiat cubulețe și amestecăm bine până când se omogenizeză.

Urmează să adăugăm laptele în care am dizolvat făina, amestecând continuu până se încorporează complet. Din momentul în care a atins punctul de fierbere, lăsăm la foc mic 5 minute, până când crema începe să se îngroașe.

Stingem focul, adăugăm nucile și esența de rom.

Umpem cele 4 foi cu crema împărțită în trei părți aproximativ egale. Așezăm o greutate peste prăjitura din foi de napolitane și o dăm la rece 2-3 ore .

In acest timp, foile de napoiltană se înmoaie, iar crema se va întări. Astfel, o putem porționa frumos și servi cu poftă alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!