Gătește Prăjitura cu gem și aluat ras
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru aluat( 28/40 cm dimensiuni tavă):
- 4 gălbenușuri de ouă medii
- 250 g unt(82%)
- 150 g zahăr
- 25 g zahăr vanilat
- 1 lingură iaurt
- 1 plic praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- 550-600 gr făină
- Pentru bezea:
- 4 albușuri de ouă
- 2-3 linguri zahăr
- 150 gr miez de nucă
- un praf sare
- În plus:
- 750 gr gem de prune
- 1 linguriță scorțișoară
- 25-30 g zahăr pudră, cu aromă de vanilie
Mod de preparare
Pentru aluatul fraged se amestecă gălbenușurile cu zahărul, măcinat, în prealabil, un praf de sare și untul moale, la temperatura camerei.
Bicarbonatul se stinge în iaurt și se adaugă în compoziție.
Se încorporează, treptat, făina amestecată cu praful de copt rezultând un aluat ușor ferm, tocmai bun de întins.
Se ia 1/4 din aluat și se mai adaugă aproximativ 50 de grame de făină. Se pune într-o pungă și se dă la congelator pentru 15-20 de minute.
Între timp, se întinde aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se înțeapă din loc în loc.
Se mixează albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi se adaugă puțin zahăr, doar cât să capete bezeaua consistență, dar și în funcție de cât de dulce este gemul de prune.
Se adaugă nuca măcinată nu foarte fin, gemul de prune și scorțișoara.
În multe rețete ouăle se pun întregi în blat și nu se folosește bezea. Sunt mai simple așa, dar eu prefer varianta cu bezea amestecată cu nuci și gem.
Peste aluatul întins în tavă adăugăm gemul de prune amestecat cu bezea și nuci, iar deasupra răzuim aluatul de la congelator.
Coacem Prăjitura cu gem și aluat ras pentru 35-40 de minute la 180 de grade, în cuptorul încălzit, în prealabil.
O lăsăm să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!
COMENTARII