Gătește Prăjitură cu mere cuburi și crumble, de post
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 600 gr făină
- 250 gr apă minerală
- 125 gr ulei de floarea soarelui
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță cu praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 1 kg mere
- sucul de la o lămâie
- 150 gr zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară
- 30-40 gr de griș
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului fraged, într-un bol amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea. Zahărul îl amestecăm cu uleiul, esența și apa minerală. Turnăm treptat acest amestec peste ingredientele din bol și amestecăm intens pentru omogenizare.
Vom obține un aluat ușor ferm pe care îl împărțim în două. Împachetăm o parte într-o folie de prospețime și o punem la congelator pentru 30 de minute. Cealaltă parte de aluat o acoperim cu folie și o punem la frigider.
Între timp, pregătim umplutura. Curățăm merele, le tăiem în cuburi și le stropim cu suc de lămâie. Apoi le amestecăm într-o cratiță cu zahărul și le caramelizăm ușor pe foc. Adăugăm scorțișoara și lăsăm merele cuburi să se răcească. În funcție de cât sirop se formează, adăugăm griș.
Când aluatul de la congelator este bun de dat pe răzătoare, asamblăm prăjitura cu mere cuburi și crumble.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 24/38 cm cu ulei și presărăm făină. Întindem prima parte de aluat în tavă și o înțepăm cu o furculiță. Peste aluat întindem compoziția de mere cuburi. Deasupra răzuim aluatul de la congelator. Punem tava cu prăjitură cu mere cuburi și crumble, de post la cuptor și o lăsăm 35-40 de minute până când este bine rumenită la exterior.
Lăsăm prăjitura să se răcească în tavă și o porționăm.
Este delicioasă, mai ales alături de un ceai aromat sau o ceașcă cu cafea bună.
COMENTARII