Dulciuri

Prăjitură cu pere și alune de pădure

Pentru răsfățul dulce din weekend avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu pere și alune de pădure. Este o rețetă simplă și ușoară care nu necesită nici ingrediente complexe, nici metode laborioase de preparare.

Dacă înainte trebuia să așteptăm vara sau toamna să ne răsfățăm cu pere, acum găsim pere în magazinele alimentare și în piață, în toate anotimpurile. Important este să le alegem pe cele potrivite pentru a fi folosite în rețete de prăjituri.

Am mai prezentat anterior pe blog diferite rețete de prăjituri cu pere. Amintim dintre acestea rețeta de chec cu pere și ciocolată. Este un chec simplu, cu ciocolată în compoziție, aromat cu scorțișoară.

Tot din aceeași categorie de deserturi mai găsiți pe blog și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră. Blatul cu bere neagră are o textură densă, dar pufoasă și ușor sfărâmicioasă, în același timp. Încercați-l și o să vedeți diferența față de un blat clasic de prăjitură.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu pere și alune de pădure

După cum am menționat mai sus, prăjitura nu este complexă. Pregătim un blat cu ciocolată în compoziție, deasupra căruia vom așeza felii subțiri de pere și alune de pădure.

Optăm pentru pere cu miezul mai ferm pentru a nu se înmuia în timpul coacerii. Iar alunele le secționăm în jumătăți.

Blatul prăjiturii va fi mai dens, dar ușor umed, datorită ciocolatei și untului din compoziție. Se poate aromatiza cu rom, ca în cazul de față, dar și cu scorțișoară sau vanilie.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri cu blaturi umede sau prăjituri cu pere, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu pere și alune de pădure.

Prăjitură cu pere și alune de pădure secționată pe un platou alb, alături de o porție de prăjitură pe o farfurie, o ceașcă de cafea și o latieră

Gătește Prăjitură cu pere și alune de pădure

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Prăjitură cu pere și alune de pădure pe un platou alb, alături de un bol cu alune și două cești cu cafea

Ingrediente

 • Pentru o tavă rotundă cu diametrul de 25 cm:
 • 4 ouă
 • 125 gr zahăr
 • 100 gr ciocolată amăruie
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 50 ml lapte
 • 150 gr făină
 • 1 linguriță cu praf de copt
 • 1 praf de sare
 • 2 lingurițe cu esență de rom
 • 3 pere
 • 50 gr alune de pădure.

Mod de preparare

Mai întâi vom topi ciocolata și untul într-o crăticioară în care adăugăm și laptele. Punem crăticioara pe focși amestecăm ingredientele până când se topesc ciocolata și untul și se omogenizează compoziția. Apoi lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10-12 minute, timp în care pregătim celelalte ingrediente și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm zahărul treptat și mixăm continuu până când obținem o bezea fermă. Gălbenușurile le amestecăm cu compoziția de ciocolată temperată. Omogenizăm compoziția și o încorporăm în bezea.  Apoi adăugăm, și făina amestecată cu praful de copt. Apoi adăugăm aromele.

Ungem tava cu unt pe laterale, iar la bază așezăm hârtie de copt. Apoi întindem compoziția pentru blat de prăjitură cu pere și alune de pădure.

Spălăm perele, le secționăm pe jumătate, longitudinal și îndepărtăm căsuța semințelor. Apoi le tăiem în felii subțiri și le așezăm frumos, în grupuri, deasupra blatului cu ciocolată. Presără alunele tocate în jumătăți deasupra prăjiturii și punem tava în cuptorul încălzit.

Coacem delicioasa prăjitură cu pere și alune de pădure pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, desfacem inelul circular al tăvii și transferăm prăjitura pe un platou.

O lăsăm să se răcească bine, apoi o putem porționa.

Este absolut delicioasă combinația! Încercați-o pentru a vă convinge!