Gătește Prăjitură de post cu suc de roșii
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru foi cu suc de roșii:
- 10 linguri cu suc concentrat de roșii, sau bulion
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de zahăr
- 1 praf sare
- 1 plic praf de copt( 5 gr)
- 350 gr făină
- Pentru crema de griș:
- 500 ml apă
- 100 gr griș
- 150 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr margarină de calitate
- În plus:
- 400 gr gem de prune
Mod de preparare
Se începe cu prepararea aluatului pentru foi cu suc de roșii, coapte pe dosul tăvii.
Într-un bol, se amestecă sucul de roșii cu uleiul și zahărul până când zahărul se lichefiază. Apoi se adaugă, treptat, făina amestecată cu sarea și praful de copt. Se frământă un aluat omogen și nelipicios, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Aluatul obținut se împachetează în folie de prospețime și se lasă la rece pentru 30 de minute.
Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se împarte aluatul în patru părți egale și se întinde fiecare parte de aluat într-o foaie cât dimensiunea tăvii folosite, tava clasică de aragaz. Foile se vor întinde direct pe hârtia de copt, apoi se transferă pe dosul tăvii și se coc pentru maxim 5 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.
Crema de griș se prepară în cel mai clasic mod, așa cum preparăm grișul cu lapte. Se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă grișul în ploaie. Se amestecă continuu, până când grișul se hidratează și absoarbe toată apa. Spre final de fierbere se adaugă și zahărul și un praf de sare. Crema se poate aromatiza după gust: cu lămâie, cu vanilie, etc. Se acoperă crema de griș, la contact, cu folie de prospețime și se lasă la răcit. Când este perfect rece, se încorporează în ea, treptat, margarina spumată în prealabil cu mixerul.
Cum se asamblează prăjitura de post cu suc de roșii
Se așază prima foaie cu suc de roșii în tava pe dosul căreia s-au copt foile. Se întinde peste foaie jumătate din crema de griș. Urmează a doua foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde gemul de prune. Peste gem se pune a treia foaie de aluat, crema de griș și ultima foaie cu suc de roșii. Se așază o hârtie de copt peste prăjitura de post cu suc de roșii, apoi o greutate și se dă la rece de pe o zi pe alta. A doua zi foile vor fi frăgezite, iar prăjitura se va putea porționa frumos.
COMENTARII