Deserturi de post

Prăjitură de post cu suc de roșii

Una dintre cele mai apreciate prăjituri din categoria celor de post este această prăjitură de post cu suc de roșii. O preparăm deseori în perioadele de post și tot nu ne plictisim de gustul ei.

Probabil fiecare are rețeta acestei prăjituri în caietul îngălbenit de vreme, dar nu strică să aruncați un ochi și peste rețeta noastră. Rețeta face parte din colecția rețetelor lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. Rețetele lui Vlăduț sunt o sursă inepuizabilă de inspirație pentru noi și ținem să-i mulțumim pe această cale.

Mai găsiți pe blog rețeta acestei prăjituri și în varianta de dulce – vedeți aici rețeta de prăjitură cu bulion.

Ne plac tare mult prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, indiferent că sunt de post sau de frupt. Chiar dacă necesită răbdare și timp prepararea foilor pe dosul tăvii, rezultatul final este mereu spectaculos și merită din plin orice efort.

Găsiți pe blog și rețeta clasică pentru foi pe dosul tăvii.

Și mai găsiți o rețetă de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Ce conține rețeta de prăjitură de post cu suc de roșii

Foile cu suc de roșii coapte pe dosul tăvii, se umplu cu o cremă simplă, de griș cu lapte. Iar la mijlocul prăjiturii mai punem un strat generos dintr-un gem acrișor. Astfel vom avea gusturi și arome deosebite, iar aspectul va fi unul spectaculos.

Dacă nu ați preparat, încă această rețetă de prăjitură, nu mai stați pe gânduri, preparați-o acum în post!

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de dulciuri de post de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură de post cu suc de roșii.

Două porții de părăjitură de post cu suc de roșii

Gătește Prăjitură de post cu suc de roșii

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

24

Colaj de poze cu porții de prăjitură de post cu suc de roșii

Ingrediente

 • Pentru foi cu suc de roșii:
 • 10 linguri cu suc concentrat de roșii, sau bulion
 • 10 linguri de ulei
 • 10 linguri de zahăr
 • 1 praf sare
 • 1 plic praf de copt( 5 gr)
 • 350 gr făină
 • Pentru crema de griș:
 • 500 ml apă
 • 100 gr griș
 • 150 gr zahăr
 • 1 praf de sare
 • 200 gr margarină de calitate
 • În plus:
 • 400 gr gem de prune

Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului pentru foi cu suc de roșii, coapte pe dosul tăvii.

Într-un bol, se amestecă sucul de roșii cu uleiul și zahărul până când zahărul se lichefiază. Apoi se adaugă, treptat, făina amestecată cu sarea și praful de copt. Se frământă un aluat omogen și nelipicios, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Aluatul obținut se împachetează în folie de prospețime și se lasă la rece pentru 30 de minute.

Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Se împarte aluatul în patru părți egale și se întinde fiecare parte de aluat într-o foaie cât dimensiunea tăvii folosite, tava clasică de aragaz. Foile se vor întinde direct pe hârtia de copt, apoi se transferă pe dosul tăvii și se coc pentru maxim 5 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.

Crema de griș se prepară în cel mai clasic mod, așa cum preparăm grișul cu lapte. Se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă grișul în ploaie. Se amestecă continuu, până când grișul se hidratează și absoarbe toată apa. Spre final de fierbere se adaugă și zahărul și un praf de sare. Crema se poate aromatiza după gust: cu lămâie, cu vanilie, etc. Se acoperă crema de griș, la contact, cu folie de prospețime și se lasă la răcit. Când este perfect rece, se încorporează în ea, treptat, margarina spumată în prealabil cu mixerul.

Cum se asamblează prăjitura de post cu suc de roșii

Se așază prima foaie cu suc de roșii în tava pe dosul căreia s-au copt foile. Se întinde peste foaie jumătate din crema de griș. Urmează a doua foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde gemul de prune. Peste gem se pune a treia foaie de aluat, crema de griș și ultima foaie cu suc de roșii. Se așază o hârtie de copt peste prăjitura de post cu suc de roșii, apoi o greutate și se dă la rece de pe o zi pe alta. A doua zi foile vor fi frăgezite, iar prăjitura se va putea porționa frumos.