Gătește Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru cele două blaturi în tavă de 23/36 cm:
- 8 ouă medii
- 375 gr făină
- 200 gr zahăr
- 200 ml ulei
- 25 gr cacao
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- 20 ml esență de rom
- Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
- 500 gr mascarpone
- 400 gr ciocolată albă
- 500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 500 gr caise proaspete
- ciocolată neagră, pentru decor
Mod de preparare
În primul rând, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească. Apoi pregătim aluatul pentru cele două blaturi.
Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și introducem mixerul în ele, mixându-le bine până devin cristaline. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm energic până când bezeaua capătă fermitate. Amestecăm și gălbenușurile cu restul de zahăr până acesta se dizolvă și obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Încorporăm, în această compoziție, mai întâi uleiul, apoi bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm, treptat, făina cernută, dar oprim aproximativ 25-30 de grame din ea.
Împărțim aluatul în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă parte adăugăm făina oprită și esența de vanilie.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și coacem, pe rând, cele două blaturi pentru prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone cu ciocolată albă. Le coacem la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Între timp, preparăm crema de mascarpone cu ciocolată albă.
Topim ciocolata albă pe baie de aburi în 300 ml de smântână lichidă. Amestecăm continuu pentru omogenizare. Lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Batem restul de smântână pentru frișcă împreună cu zahărul pudră până devine fermă. Încorporăm, treptat, frișca în crema de mascarpone cu ciocolată albă. Adăugăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Când avem blaturile răcite și crema gata, dar și caisele spălate și feliate, asamblăm prăjitura Duo.
Împărțim crema în trei părți. Peste blatul cu cacao întindem o parte din cremă. Apoi așezăm felii de caise și peste acestea întindem a doua parte de cremă. Deasupra așezăm blatul cu vanilie și întindem peste el ultima parte de cremă.
Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de a o porționa.
Decorăm porțiile de prăjitură cu felii de caise și ciocolată amăruie.
Este și delicioasă și aspectuoasă, merită preparată.
COMENTARII