Gătește Puișori din aluat de cozonac
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
5
Ingrediente
- Pentru 5 puișori:
- 450-500 gr făină
- 20 gr drojdie proaspătă
- 2 ouă
- 175 ml lapte
- 75 gr zahăr
- 75 gr unt gras
- 2 ml esență de vanilie
- 2 ml esență de rom
- coaja de la 1/2 lămâie
- 1/4 linguriță de sare
- stafide mici, brune
- 1 gălbenuș de ou + 1/2 linguriță de lapte pentru uns
Mod de preparare
Pentru a pregăti aluatul, mai întâi amestecăm drojdia cu o linguriță de sare și două linguri de lapte până când se diluează. În bolul mixerului cernem făina și facem o adâncitură la mijloc. Punem acolo drojdia lichefiată și o lăsăm 10-12 minute să se activeze.
Între timp topim restul de zahăr și sarea în laptele cald și de asemeni topim untul. Punem peste drojdia activată mai întâi cele două ouă amestecate și amestecăm ușor cu mixerul. Apoi turnăm treptat din laptele cald, alternând cu untul topit și temperat, în timp ce amestecăm toate ingredientele din bol folosind mixerul cu cârligul pentru aluaturi.
Frământăm bine aluatul până când este compact și nelipicios. Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul.
Apoi, împărțim aluatul în cinci părți egale pe care le modelăm sub formă de șnururi cu lungimea de aproximativ 10-12 cm.
Înnodăm șnururile de aluat ca pe sfoară și la un capăt formăm o biluță din aluat și modelăm ciocul. Formăm ochii din stafide brune, mai micuțe.
Capătul celălalt de aluat îl aplatizăm puțin și îl crestăm în 3-4 locuri să imităm codițele puilor.
Așezăm puișorii astfel formați în tava cuptorului și îi ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.
Îi coacem pentru 35-40 de minute la 175 de grade, nu înainte de a încălzi cuptorul.
Urmărim atent coacerea delicioșilor puișori din aluat de cozonac pentru a nu se rumeni în exces. În ultimele 10 minute așezăm o coală albă peste puișori pentru a mai diminua din rumenirea lor.
COMENTARII