Dulciuri

Ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel

Pentru că s-au copt prunele de vară, vă recomandăm să încercați o rețetă de ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel. Dulceața gemului de prune și a prunelor cu sos caramel se combină armonios cu textura moale a raviolilor de cartofi, rezultând un desert rafinat și delicios.

Raviolii fierți sunt serviți cu prune în sos de caramel bogat și catifelat, realizat din zahăr caramelizat, cu puțin unt. Aceasta este un desert rafinat, perfect pentru a impresiona oaspeții sau pentru a te răsfăța cu o combinație complexă de arome și texturi. Este un echilibru perfect între dulce și acrișor, moale și crocant, tradițional și modern.

Tot din categoria deserturilor cu prune mai puteți încerca de pe blog și rețeta de galette cu prune și migdale. Este un desert franțuzesc cu înveliș foarte crocant și interior cu fructe suculente.

Iar un alt desert simplu și delicios îl puteți descoperi la rețeta de crumble cu prune și nuci. Este un desert delicios de sezon cu care îi putem răsfăța pe cei dragi, fără prea mult efort și într-un timp scurt.

Impresii despre rețeta de ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel

Această rețetă aduce împreună influențe tradiționale și moderne într-o armonie de arome și texturi. Raviolii sunt făcuți dintr-un aluat simplu de cartofi. Aluatul este moale și puțin elastic datorită cartofilor fierți și făinii și oferă raviolilor o textură unică, mai pufoasă decât cea a pastelor obișnuite. Oul din aluat adaugă un plus de coeziune și consistență.

Gemul de prune, cu dulceața sa naturală și notele ușor acrișoare, aduce un contrast binevenit în interiorul raviolilor. Acesta oferă o explozie de arome fructate la fiecare mușcătură.

Sosul de caramel este bogat și catifelat, cu un gust intens de caramel datorat zahărului caramelizat și untului adăugat. Praful de sare din sos intensifică aromele și adaugă o notă subtilă, dar esențială, care contrastează frumos cu dulceața sosului.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi cu prune, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel.

Ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel în bol

Gătește Ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

10

Bol cu ravioli de cartofi cu gem de prune și prune în sos caramel, alături de un bol mai mic cu zahăr, mac și scorțișoară

Ingrediente

  • Pentru ravioli:
  • 500 g cartofi
  • 200 g făină
  • 1 ou
  • un praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 150 g gem de prune.
  • Pentru sosul caramel cu prune:
  • 500 g prune cântărite fără sâmburi
  • 150 g zahăr
  • 50 ml apă
  • 50 g unt
  • 1 linguriță pudră de scorțișoară
  • un praf de sare.
  • Pentru decor:
  • zahăr pudră
  • mac
  • scorțișoară.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului pentru ravioli.

Fierbem cartofii în coajă până devin moi. Îi scurgem, îi trecem prin jet de apă rece și îi curățăm. Apoi îi pasăm bine.

Într-un bol mare, amestecăm piureul de cartofi cu făina, oul și un praf de sare. Frământăm aluatul până devine omogen și nelipicios.

Formăm și preparăm ravioli cu gem de prune

Întindem aluatul pe o suprafață presărată cu făină până obținem o foaie subțire. Tăiem foaia de aluat în pătrate mici.

Punem o linguriță de gem de prune în centrul fiecărui pătrat. Împăturim pătratul în două și sigilăm marginile lipindu-le cu apă rece.

Într-o oală mare cu apă clocotită și sare, fierbem raviolii până se ridică la suprafață, aproximativ 2-3 minute.

Îi scoatem cu o spumieră și îi transferăm pe platouri.

Pentru a prepara prunele în sos caramel, într-o cratiță caramelizăm jumătate din cantitatea de zahăr, apoi diluăm zahărul caramelizat cu apă. Adăugăm prunele secționate în sferturi, scorțișoara și restul de zahăr. Amestecăm încet cu o spatulă și fierbem prunele în sosul caramel până se înmoaie ușor. Apoi adăugăm untul și mai fierbem sosul pentru 2-3 minute.

Pentru servit, punem prune cu sos caramel pe platouri și așezăm raviolii deasupra. Peste aceștia presărăm zahăr pudră, semințe de mac și scorțișoară.

Spor și poftă bună!