Gătește Ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 6 ouă medii
- 150 gr făină
- 150 gr zahăr
- 20 gr cacao
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- 20 ml esență de rom
- Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 125 gr zahăr
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr amidon de porumb
- 30 g făină
- un praf de sare
- 300 gr căpșuni
Mod de preparare
Înainte de a ne apuca de lucru pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm bine până devin spumoase. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr până acesta se dizolvă și se spumează compoziția. Încorporăm, în această compoziție bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm, lingură cu lingură făina cernută, în prealabil, dar oprim o lingură de făină.
Împărțim aluatul în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă parte adăugăm făina oprită și esența de vanilie. Punem aluaturile în două săculețe pentru decorare și trasăm dungi subțiri, alternative, pe diagonala tăvii tapetată cu hârtie de copt.
Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Când o scoatem din cuptor, așezăm deasupra un ștergar umezit și o lăsăm așa până la răcire. Acesta va ajuta foaia de ruladă să nu se usuce.
În timp ce se coace foaia de ruladă pregătim crema de vanilie.
Amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece. Apoi adăugăm restul de lapte fierbinte, și un praf de sare, amestecând intens până la omogenizare. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. După ce stingem focul, acoperim crema cu folie de prospețime și o dăm la rece. După răcire, mixăm untul cu zahărul pudră cu aromă de vanilie și îl încorporăm în cremă, folosind mixerul.
Când foaia de ruladă s-a răcit, o răsturnăm pe un blat și îndepărtăm hârtia de copt.
Întindem crema de vanilie peste foaia de aluat, apoi așezăm bucăți de căpșuni la un capăt și începem s-o rulăm de la capătul cu căpșuni. O împachetăm în hârtie de copt și o dăm la rece pentru 2-3 ore, apoi o putem porționa.
Este delicioasă și aspectuoasă, va cuceri instant orice degustător!
Spor și poftă bună!
COMENTARII