Dulciuri

Ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni

Foarte bine va arăta pe un platou cu prăjituri festive această minunată ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni!

Chiar dacă necesită puțină răbdare pentru realizarea foii de ruladă în două culori, merită din plin, pentru că este de mare efect. Dar nu numai pentru un platou cu prăjituri festive o puteți prepara ci și pentru  un sfârșit de săptămână petrecut cu prietenii și familia.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, foarte simplă și apreciată. Poate o să ziceți: dar de ce ruladă când putem prepara mai simplu sub formă de sandwich, ca orice prăjitură clasică. Pentru că sub formă de ruladă prăjitura are aspect mai frumos, este mai de efect asupra celor care o savurează.

Vă mai invit să vedeți pe blog și rețeta de ruladă cu mascarpone și căpșuni și chiar s-o încercați cu încredere. Nu trebuie să vă fie teamă de nereușita unei rulade. Chiar dacă foaia se mai crapă pe alocuri, în timpul rulării, acest aspect se remediază la decorare.

Rețetă de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni

Pentru rețeta de față se prepară un aluat clasic de pandișpan care se împarte în două. Într-o parte se va pune cacao, iar o parte va rămâne simplă. Problema este că trebuie să aveți doi săculeți de decorare în care puneți aluaturile. Dacă nu dețineți săculeți, folosiți două pungi pe care le decupați la unul din capete. Apoi se trasează dungi alternative de aluat pe diagonala tăvii de copt. Crema de vanilie este simplă și o completăm cu bucăți de căpșuni pentru o pată de culoare.

Puteți opta pentru orice altă cremă doriți. Găsiți pe blog o colecție de rețete de creme pentru prăjituri de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni

Gătește Ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni

Ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni

Ingrediente

 • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
 • 6 ouă medii
 • 150 gr făină
 • 150 gr zahăr
 • 20 gr cacao
 • un praf de sare
 • 20 ml esență de vanilie
 • 20 ml esență de rom
 • Pentru crema de vanilie:
 • 500 ml lapte
 • 125 gr zahăr
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 100 gr amidon de porumb
 • 30 g făină
 • un praf de sare
 • 300 gr căpșuni

Mod de preparare

Înainte de a ne apuca de lucru pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm bine până devin spumoase. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr până acesta se dizolvă și se spumează compoziția. Încorporăm, în această compoziție bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm, lingură cu lingură făina cernută, în prealabil, dar oprim o lingură de făină.

Împărțim aluatul în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă parte adăugăm făina oprită și esența de vanilie.  Punem aluaturile în două săculețe pentru decorare și trasăm dungi subțiri, alternative, pe diagonala tăvii tapetată cu hârtie de copt.

Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Când o scoatem din cuptor, așezăm deasupra un ștergar umezit și o lăsăm așa până la răcire. Acesta va ajuta foaia de ruladă să nu se usuce.

În timp ce se coace foaia de ruladă pregătim crema de vanilie.

Amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece. Apoi adăugăm restul de lapte fierbinte, și un praf de sare, amestecând intens până la omogenizare. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. După ce stingem focul, acoperim crema cu folie de prospețime și o dăm la rece. După răcire, mixăm untul cu zahărul pudră cu aromă de vanilie și îl încorporăm în cremă, folosind mixerul.

Când foaia de ruladă s-a răcit, o răsturnăm pe un blat și îndepărtăm hârtia de copt.

Întindem crema de vanilie peste foaia de aluat, apoi așezăm bucăți de căpșuni la un capăt și începem s-o rulăm de la capătul cu căpșuni. O împachetăm în hârtie de copt și o dăm la rece pentru 2-3 ore, apoi o putem porționa.

Este delicioasă și aspectuoasă, va cuceri instant orice degustător!

Spor și poftă bună!