Dulciuri

Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă

Printre rețetele de deserturi cu fructe adorate de întreaga familie se numără și această rețetă de ruladă cu căpșuni și ciocolată albă. Este foarte gustoasă și aspectuoasă. Combinația de culori o face deosebită, ar arăta foarte bine și pe un platou cu prăjituri festive.

Ruladele, poate sunt deserturi mai pretențioase, însă aspectul este de senzație și merită preparate. Am mai prezentat anterior și o rețetă de ruladă cu mascarpone și căpșuni. Dar găsiți pe blog mai multe rețete de ruladă, toate gustoase și cu reușită sigură.

Încercăm să profităm din plin de sezonul fructelor suculente și aromate, ce dau gust și culoare deserturilor. Căpșunile sunt printre preferatele noastre. Le includem și în rețetele de blaturi și în rețetele de creme, sau în rețete de desert la pahar.

Mousse-urile și jeleurile de căpșuni sunt senzaționale și dau aspect plăcut torturilor și prăjiturilor.  Vă recomand, în mod deosebit, rețeta de tort cu mousse de ciocolată și căpșuni.

Dar nici rețeta de cheesecake cu căpșuni și ciocolată nu este de ocolit. Se prepară simplu, iar ingredientele sunt mereu la îndemână.

 

Rețetă de ruladă cu căpșuni și ciocolată albă

Pentru rulada de față se prepară o foaie simplă cu cacao. Peste aceasta se întinde o cremă de ciocolată albă cu mascarpone amestecată cu felii de căpșuni. Se decorează cu rulouri de ciocolată neagră pe care le găsim în magazinele de specialitate. Dacă aveți o răzătoare mandolină, puteți să le confecționați și acasă.

Și dacă adorați, ca și noi, deserturile cu căpșuni, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu căpșuni.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, porționată pe un platou alb

Gătește Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă

Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 100 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 20 ml esență de rom
  • Pentru cremă:
  • 250 gr mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă (35% grăasime)
  • 200 gr ciocolată albă
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare
  • rulouri de ciocolată neagră pentru decor

Mod de preparare

Pentru a prepara foaia de ruladă cu cacao mai întâi aducem ouăle, mai precis albușurile la temperatura camerei. După ce le separăm de gălbenușuri le lăsăm minim 10 minute la temperatura camerei presărate cu sare.

În acest timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi amestecăm gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până devin spumoase și zahărul se dizolvă. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua.

Apoi, mixăm albușuri până devin cristaline. Adăugăm lingură cu lingură cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până le transformăm într-o bezea fermă.  Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor cu o spatulă.

Întindem aluatul  în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

După coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi desfacem ușor hârtia de copt

Între timp pregătim crema de ciocolată albă cu mascarpone și frișcă, dar și căpșunile. Mai întâi topim ciocolata la bain marie în 100 ml de smântână lichidă. O lăsăm, apoi să se răcească și o amestecăm cu mascarponele. Restul de smântână o mixăm împreună cu zahărul pudră până obținem o frișcă fermă. Încorporăm frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone, răcită. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul.

Spălăm căpșunile, le lăsăm să se scurgă, le curățăm și le tăiem în sferturi sau jumătăți. le amestecăm ușor în cremă.

Când foaia de ruladă este răcită, o desfacem ușor din prosop și îndepărtăm hârtia de copt.

Întindem peste ea crema și o rulăm strâns. O  împachetăm în hârtia de copt și o dăm la rece pentru o oră.

După acest interval o decorăm cu puțină cremă de ciocolată albă pe care avem grijă să o oprim, dar și cu ciocolată neagră.

O porționăm și o servim cu poftă alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!